Peugeot potřetí za sebou obhájil prvenství na Green Rally

Posádky s vozy Peugeot e-208 obsadily 1. a 2. místo v kategorii elektromobilů
Peugeot potřetí za sebou obhájil prvenství na Green Rally
Fotografie: Unicars CZ
  • První místo obhájili loňští vítězové Petr Daniel a Martin Belfín z týmu Unicars CZ
  • Druhé místo obsadil Kryštof Hájek a Nikola Hájková z týmu K + N Peugeot

Během víkendu proběhl 6. ročník Ejoin Green Rally, který každoročně doplňuje zápolení v benzínové soutěži Barum Czech Rally Zlín. Účastníci si prožili horké chvíle, jelikož počasí připomínalo spíše středomořské podnebí než to, na co jsme zvyklí. K tomu přidejme ještě pocení se v rámci souboje na trati plné testů jezdecké zručnosti, dodržování stanoveného rychlostního průměru atd.

Na startu se letos opět potkali jak závodníci s čistokrevnými elektromobily, tak i vyznavači kombinace elektro a spalovacího motoru. Celkově tedy startovalo 12 elektromobilů a 8 hybridů. Pro každé z těchto dvou kategorií byly připraveny poháry pro první tři místa. V kategorii elektromobilů obhajovala prvenství posádka týmu Unicars CZ Petr Daniel a Martin Belfín s Peugeotem e-208, ke kterým se za značku Peugeot rovněž s Peugeotem e-208 přidali manželé Kryštof a Nikola Hájkovi reprezentující Peugeot také v poháru Phoenix Contact Česká Trophy v ecoRally.

Peugeot měl před sebou velkou výzvu v podobě obhajoby prvního místa a případně obsazení dalších předních pozic. A bylo vidět, oba týmy si na přípravě a celém průběhu závodu daly záležet. Žlutému Peugeotu týmu Unicars CZ se podařilo obhájit prvenství, jež bylo doplněno druhým místem získaným bílým Peugetem manželů Hájkových. Značka Peugeot tedy ovládla první dvě pozice v kategorii elektrických vozidel. Třetí místo v kategorii elektromobilů získali sourozenci Lukáš a Lucie Železníkovi z týmu Samohýl MB závodící s vozem Mercedes-Benz EQA 300 4M.

V kategorii hybridních vozidel se na prvním místě umístili Ivo Králíček a Michal Hochsteiger z týmu Power Rangers s BMW 545e xDrive. Minulý rok závodili v kategorii elektromobilů s BMW i4 M50 Gran Coupe a získali druhé místo. Letos tedy vsadili raději na hybridní vozidlo a jejich strategie se vyplatila. Druhé místo v kategorii hybridů obsadil tým Strabag 1 tvořený Adamem Hrnčiříkem a Hedvikou Jelínkovou v Kie Niro. Třetí pozice patřila týmu Dalioil složenému z Filipa Korce a Ondřeje Korce ve voze Hyundai Ioniq.

Green Rally jsme si moc užili. Přes prvotní nervozitu, která nás provázela v průběhu soutěže, jsme se dokázali dostat do tempa, a dojet tak s naším Peugeotem na druhém místě v kategorii elektrických vozů. Soutěž byla náročná především z pohledu jezdců, vzhledem k tomu, že se jednalo hlavně o dovednostní zkoušky. Pro všechny, kdo mají rádi řízení a nebojí se nových zážitků, bychom tak rozhodně doporučili tuto soutěž jako dobrý vstupní bod do automobilového sportu,“ říkají manželé Hájkovi, kteří jeli letos Green Rally poprvé a chystají se příští rok zase.

Green Rally v rámci Barum Rally je pro mě rok od roku hezčí soutěží. Pořadatelé se zlepšují v přípravách a výběru programu. My jsme dostali důvěru od společnosti UNICARS CZ a vybavili nás stejným vozem jako loni, a to Peugeotem e-208. Soutěž se nesla ve znamení těsných soubojů a nám se v nich podařilo zůstat v klidu, nedělali jsme chyby, což nejspíš rozhodlo. Nemohli bychom toho ale dosáhnout bez již zmíněné společnosti UNICARS CZ, která nám poskytla auto a zařídila vše potřebné pro start na této soutěži. My jsme odvedli maximum pro to, aby se podařil zajet hezký výsledek,“ odpověděl na naše otázky jezdec posádky Unicars CZ Petr Daniel.

Kromě vysokých teplot, které letošní ročník provázely, to byla jízda zručnosti, kde velikost našeho auta byla oproti menším elektrovozům drobnou nevýhodou. Rozhodně bychom účast doporučili. Jedná se o nevšední zážitek, kdy především na uzavřené rychlostní zkoušky se člověk nemá šanci standardně dostat. Navíc další konkurenci vždy vítáme. Příště jedeme každopádně BEVem,“ jednoznačně odpovídají a přitom se těší ze získaného prvního místa v hybridech Ivo Králíček a Michal Hochsteiger.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze