Oxfordská továrna se připravuje na výrobu dvou nových elektrických modelů Mini

Oxfordská továrna se připravuje na výrobu dvou nových elektrických modelů Mini
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Oxfordská továrna letos oslavila 110. výročí svého založení
  • Od roku 2030 se zde budou vyrábět výhradně elektrické vozy
  • V Oxfordu se budou vyrábět i novinky Mini Cooper a Mini Aceman

BMW Group oznámila novou investici ve výši více než 600 milionů liber (více než 17 miliard Kč) do továren Mini v Oxfordu a Swindonu. „Díky této nové investici připravíme továrnu v Oxfordu pro výrobu nové generace elektrických Mini a nastavíme cestu pro výrobu čistě elektrických vozů v budoucnosti,“ říká Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG odpovědný za výrobu.

MINI Cooper Electric 2023 – první dojmy

Oxfordská továrna se připravuje na výrobu dvou nových elektrických modelů Mini, která bude spuštěna v roce 2026; půjde o 3dveřový Mini Cooper a kompaktní crossover Mini Aceman. Od roku 2030 se zde budou vyrábět výhradně elektrické vozy. BMW Group od roku 2000 investovala do svých britských továren ve Swindonu, Hams Hall a Oxfordu více než 3 miliardy liber (přes 85 miliard korun). Tento rozvoj pomůže zajistit pracovní místa ve výrobním závodě v Oxfordu a v karosárně ve Swindonu a podpořila jej vláda Spojeného království.

Oxford zůstane domovem značky Mini

Oxfordská továrna letos oslavila 110. výročí svého založení a od roku 2019 úspěšně vyrábí aktuální elektrické Mini, jehož produkce je plně integrována do výrobní linky s konvenčními modely vybavenými spalovacími motory.

Mini Countryman

Stefanie Wurstová, šéfka značky Mini, říká: „Mini si bylo vždy vědomo své historie – Oxford je a zůstává srdcem značky. Jsem potěšena, že se v Oxfordu budou vyrábět i dva nové, čistě elektrické modely Mini – Mini Cooper a Mini Aceman, které potvrzují naši cestu k plně elektrické budoucnosti. Přetrvávající vysoká poptávka po našich lokálně bezemisních vozech ukazuje otevřenost globální komunity Mini vůči elektromobilitě, na níž budeme moci optimálně reagovat i díky Oxfordu.

Mini zrychluje cestu k plné elektrifikaci díky nové modelové řadě a rozšířené výrobní síti

Továrna Mini v Oxfordu v současné době vyrábí 3 a 5dveřové Mini, Mini Clubman a také elektrické Mini. Od roku 2024 se v továrně začne vyrábět nová generace 3 a 5dveřového Mini se spalovacími motory, stejně jako nové Mini Cabrio, k nimž se v roce 2026 připojí nové čistě elektrické vozy – třídveřové Mini Cooper a Mini Aceman.

Továrna dosáhne ve střednědobém horizontu výrobní kapacity přibližně 200 000 vozů ročně, přičemž zpočátku se budou na stejné výrobní lince vyrábět vozy se spalovacími motory i elektromobily na baterie. Od roku 2030 budou brány továrny v Oxfordu opouštět výhradně čistě elektrické modely Mini.

Výroba nové generace čistě elektrického třídveřového Mini Cooper a Mini Aceman bude zahájena v Číně.

Za několik týdnů bude v továrně BMW Group v Lipsku zahájena výroba nového Mini Countryman. Tento zvětšený crossover Mini bude nabízen jak s čistě elektrickým pohonem, tak se spalovacími motory.

Výroba nové generace čistě elektrického třídveřového Mini Cooper a Mini Aceman bude zahájena v Číně. Nový výrobní závod ve městě Zhangjiagang v provincii Jiangsu vznikne na základě společného podniku se společností Great Wall Motor. Vývoz bude zahájen počátkem roku 2024.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze