Do Lucidu přitekly další miliardy ze Saudské Arábie

1
Do Lucidu přitekly další miliardy ze Saudské Arábie
Fotografie: Lucid Motors
  • Saúdskoarabský státní investiční fond s hlavním sídlem v Rijádu vlastní zhruba 60 % firmy
  • Nyní investoval do mladé americký firmy dalších asi 34,6 miliard korun

Lucid v tiskové zprávě oznámil, že uzavřel dohodu se svým majoritním akcionářem, společností Ayar Third Investment Company (Ayar), přidruženou společností Public Investment Fund (PIF). Ta se týká toho, že Ayar Third Investment Company odkoupí od Lucidu konvertibilní prioritní akcie v hodnotě 750 milionů dolarů (17,3 miliard korun) prostřednictvím soukromé nabídky a Lucidu naopak poskytne nezajištěný termínovaný úvěr s odloženým čerpáním ve výši 750 milionů dolarů (17,3 miliard korun).

Agentura Reuters dodává, že mladá americká značka, která byla založena teprve v roce 2007 v Kalifornii, využije tyto prostředky mimo jiné na výrobu SUV Gravity, jehož první předprodukční kus nedávno sjel z výrobní linky, a na výstavbu továrny v Saúdské Arábii s roční kapacitou 150 tisíc vozidel ročně, o které jsme psali už minulý rok.

Tímto krokem vzrostly investice PIF do Lucidu na celkovou částku přibližně 8 miliard dolarů (185 miliard korun). Saúdskoarabský státní investiční fond s hlavním sídlem v Rijádu tak má aktuálně ve společnosti přibližně už 60% podíl.


Lucid kromě toho v souvislosti s oznámením investice ze Saudské Arábie také zveřejnil finanční výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku. V něm vyrobil 2 110 vozů, zákazníkům jich dodal 2 394 a tržby společnosti činily 200,6 milionů dolarů (cca 4,6 miliard korun). Akcie firmy na to zareagovaly nárůstem.