Ronaldo, Neymar a teď Lucid. Firma dostala zelenou pro výrobu aut v Saudské Arábii

Ronaldo, Neymar a teď Lucid. Firma dostala zelenou pro výrobu aut v Saudské Arábii
Fotografie: Lucid Motors
  • Lucid bude těžit z výhod, které poskytuje zvláštní ekonomická zóna
  • S druhou největší zemí arabského světa však kalifornský startup spojuje i obrovská investice Arabů

Jak informuje electrek.co, kalifornský startup Lucid Motors právě získal licenci k zahájení výroby elektromobilů v jedné ze speciálních saúdskoarabských ekonomických zón (SEZ).


Zvláštní ekonomické zóny v Saudské Arábii

Už v dubnu Saúdská Arábie spustila čtyři zvláštní ekonomické zóny, které mají zemi pomoci v otázce růstu v klíčových odvětvích, jako jsou elektromobily, cloud computing, zdravotnické technologie a další.

Ekonomické zóny jsou přitom strategicky rozmístěny po celé Saudské Arábii tak, aby nabídnuly zahraničním investorům výhodné podmínky pro investování. To znamená například nižší sazby daní, nezdaněný dovoz strojů a surovin, možnost 100% zahraničního vlastnictví a další.

Lucid přitom získal povolení k zahájení výroby elektromobilů v ekonomickém město krále Abdulláha (KAEC), které se nachází u Rudého moře. Vzhledem k tomu, že 13 % světového obchodu prochází Rudým mořem, představuje to solidní místo pro vytvoření globální sítě dodavatelského řetězce. Zvláštní ekonomické pobídky v KAEC přitom zahrnují jen 5% daň z příjmu právnických osob po dobu až 20 let, odpuštění daně z přidané hodnoty na zboží obchodované v rámci zóny a dalších saúdskoarabských ekonomických zón + další pobídky.

Lucid a výroba elektromobilů v Saúdské Arábii

Společnost Lucid je považována za klíčového investora v ekonomické zóně a plánuje v zemi vyrábět přes 150 000 elektromobilů ročně. V závodě plánuje montovat například sedany Air.

Vyzkoušeli jsme luxusní Lucid Air přímo v Los Angeles

Továrna v Saudské Arábii avšak není jediná věc, která kalifornskou firmu spojuje s druhou největší zemí arabského světa. Saúdskoarabský veřejný investiční fond (PIF) totiž investoval do společnosti Lucid už celkově přibližně 9 miliard dolarů a vlastní cca 60,5 % jeho kmenových akcií.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze