Oficiálně: Waymo a Hyundai budou spolupracovat na výrobě samořídících taxíků

Oficiálně: Waymo a Hyundai budou spolupracovat na výrobě samořídících taxíků
Fotografie: Waymo
  • Hyundai dodá speciálně upravené vozy Ioniq 5 připravené na službu v autonomní flotile
  • Testování na silnicích by mělo být zahájeno ke konci příštího roku

Hyundai oznámil, že uzavřel víceleté partnerství s americkou technologickou firmou Waymo, jež vyvíjí samořídící vozidla. Dozvěděli jsme se přitom, že v první fázi partnerství budou společnosti integrovat plně autonomní technologii šesté generace, o níž si můžete více přečíst v našem dřívějším článku, do plně elektrického SUV Hyundai Ioniq 5, které bude časem zařazeno do flotily Waymo One.


Vozy Ioniq 5 určené pro flotilu Waymo přitom budou vznikat v novém závodě na výrobu elektromobilů v Georgii, následně do nich Waymo integruje autonomní technologií. První testy vozů Ioniq 5 vybavených systémem Waymo na silnicích jsou přitom plánované na konec příštího roku. Vůz bude Waymo dodán se specifickými úpravami připravenými pro autonomní provoz, jako je redundantní hardware a elektricky ovládané dveře.

Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat se společností Hyundai při plnění naší mise. Hyundai je pro nás díky svému zaměření na udržitelnost a silnému plánu rozvoje elektromobilů skvělým partnerem při poskytování naší plně autonomní služby více řidičům na více místech,“ uvedl ke spolupráci Tekedra Mawakana, spoluvýkonný ředitel společnosti Waymo. Ač se to samozřejmě v tiskové zprávě nezmiňuje, změna s největší pravděpodobností souvisí se 100% cly, jež se týkají dovozu elektromobilů z Číny do USA, neboť původně byl autonomní systém zabudován do minivanu Zeekr.

Co umí systém Waymo Driver šesté generace?

Systém Waymo Driver šesté generace zredukoval počet kamer z 29 na 13, LiDARy jsou pak místo pěti jen čtyři. Přesto by měl být výkon systému vylepšen, zejména ve složitějších podmínkách (firma udává, že má spolehlivě fungovat i v extrémních vedrech, mlze, dešti či krupobití) a zorné pole nové platformy má být až 500 metrů ve dne i v noci. Kromě toho má systém k dispozici šest radarů a externí audio přijímače. Pokud chcete vědět více, doporučujeme náš dřívější článek.

Hyundai Ioniq 5 (Facelift 2024) LR 4x4 Power

Rozměry4 635 × 1 890 × 1 605 mm, 2 120 kg
Výkon239 kW
Baterie89 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd? km
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze