Oblek od Fordu umožní vyzkoušet řízení pod vlivem drog

  • Speciální oblek od Fordu umožní mladým řidičům přiblížit jízdu pod vlivem návykových látek
  • Umí simulovat třes rukou, zhoršenou pohyblivost nebo zvukové a vizuální halucinace
  • K dispozici bude v programu Driving Skills for Life

Zodpovědní řidiči si jen těžko dokážou představit, jaké to je řídit vozidlo pod vlivem návykových látek. Mohou jen odhadovat, o jakou dobu se jim opozdí reakce a o kolik procent roste pravděpodobnost dopravní nehody. Podobnou otázku si možná kladla i automobilka Ford, která vytvořila speciální oblek, který formou simulace dokáže lidem zprostředkovat jízdu pod vlivem drog.

Konkrétně si lidé mohou otestovat řízení pod vlivem kokainu, heroinu či marihuany. Podle statistik za takových okolností až třicetinásobně roste pravděpodobnost, že se řidič stane účastníkem vážné dopravní nehody.

Opilecký oblek Ford

Automobilka Ford bude tento oblek používat v programu Driving Skills for Life, kterého se od zahájení před jedenácti lety zúčastnilo již více než půl milionu mladých řidičů z celého světa. Oblek funguje na principu zkreslování obrazu, zhoršení pohyblivosti, třesu rukou a zvukových a vizuálních halucinací.

Opilecký oblek Ford

V Evropě byl program Ford Driving Skills for Life spuštěn v roce 2013. Od té doby jím prošlo více jak 9 tisíc lidí ve věku od 18 do 24 let. Účast v programu je bezplatná a zaměřuje se na problémové faktory v dopravě. Například minulý ročník se věnoval rizikům plynoucím z pořizování selfies a používání sociálních sítí při jízdě.

Evropské středisko monitorování drog a drogových závislostí odhaduje, že 8,8 milionu lidí ve věku 15 až 24 let loni v Evropě užilo marihuanu. Dalších 2,3 milionu osob ve stejném věkovém rozpětí vyzkoušelo kokain.

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze