Nový Volkswagen Amarok, první diesel s aplikací VW Connect ID.

Nový Volkswagen Amarok, první diesel s aplikací VW Connect ID.
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Nový Volkswagen Amarok je první model, který počítá s novou aplikací
  • Je to jediný spalovací model, který teď využívá primárně aplikaci We Connect ID.
  • V budoucnu dojde k rozšíření on-line služeb

O tom, že nový Volkswagen Amarok bude dostupný i jako elektromobil, se spekuluje dlouho. Žádné oficiální informace k tomu zatím nejsou a nový Amarok se zatím představil jen s dieselovými motory, čtyřválcem 2.0 TDI a šestiválcem 3.0 TDI. Tento model již dorazil na český trh a má i jednu zajímavou novinku z oblasti konektivity.

Nový Volkswagen Amarok zatím dostal pouze dieselové motory

Nový Amarok jsem v rámci uvedení na český trh měl možnost vyzkoušet s oběma dieselovými motorizacemi, z nichž nejsilnější verze má 177 kW a utáhne přívěs o hmotmosti až 3,5 tuny. Tuto verzi jsem si vyzkoušel na silnicích a na poměry terénních pick-upů příjemně překvapila komfortem, solidními jízdními vlastnosti v zatáčkách i dynamikou.

Druhou motorizaci, tedy dvoulitr o výkonu 151 kW, který tvoří střed nabídky, jsem měl možnost si vyzkoušet v lehčím terénu. Právě tato motorizace, případně základní o výkonu 125 kW, bude pravděpodobně používaná jako primárně pracovní auto ve firmách. Jelikož trasou projela bez zaváhání, tak se zdá, že tuto úlohu zvládne bez problémů.

Jako první neelektromobil používá aplikaci VW Connect ID.

Zajímavá je ale novinka z oblasti konektivity. Dosud totiž Volkswagen používal, resp. stále používá, dvě aplikace. We Connect je pro vozy se spalovacím motorem včetně PHEV a také starší elektrické vozy (například e-Golf) a We Connect ID. pak pro vozy z rodiny ID, jak napovídá i název aplikace. Volkswagen Amarok je ale první model, který využívá aplikaci We Connect ID., přestože nemá ani plug-in hybridní motorizaci.

Aplikace We Connect ID. je určena primárně pro vozy z rodiny ID., tedy ID.3, ID.4, ID.5 a ID. Buzz. Kromě těchto vozů je možné tam zobrazit i některé spalovací modely, starší elektromobily nebo plug-in hybridy, jež disponují on-line službami, ale možnosti jejich ovládání jsou velmi omezené. Pro zjištění stavu nádrže, stavu baterie nebo ovládání nabíjení je tedy u vozů mimo rodinu ID. nutné použít starší aplikaci We Connect.

Předběhl dobu

V tomto je výjimkou právě Volkswagen Amarok. V infotainmentu dokonce vyzývá ke stažení aplikace Volkswagen, která zatím není k dispozici, takže v podstatě předběhl dobu. Primárně se ale přihlašuje již do aplikace We Connect ID., kterou později nahradí aplikace Volkswagen, jež z ní vychází. Nová aplikace zároveň nahradí i We Connect. A právě Volkswagen Amarok je prvním neelektrickým modelem, který s touto změnou počítá.

Aktuálně Nový Amarok nabízí základní online služby jako e-Call (112) nebo on-line hlasové ovládání. V případě, že je vybaven originální navigací (nutno objednat), pak získává další online služby z balíčku služeb VW Connect Navigation. Mezi ně patří typicky online dopravní situace, služba Počasí, on-line vyhledávání POI (body zájmu), on-line aktualizace map, on-line výpočet trasy, vyhledávání čerpacích stanic nebo parkovací místa.

Co umí Volkswagen Amarok se současnou aplikací?

Ve spojení s „dočasným řešením“ v podobě aplikace We Connect ID. pak samozřejmě umožňuje aktivaci/přihlášení vozu do aplikace a uzavření smlouvy, volbu preferovaného servisního partnera nebo možnost dokoupení datových balíčků (datový tarif) pro případ vytvoření Wi-Fi hotspotu pro cestující. Je zde také zobrazení fotografie Amaroku v barvě odpovídající vozidlu. Aktuálně je tedy aplikace funkčně velmi omezená, ale je nezbytná pro aktivaci online služeb.

Co se s modelem Amarok v blízké budoucnosti stane? Brzy se aplikace We Connect ID. změní na aplikaci Volkswagen, což by mělo být v řádu několika měsíců. Následně aplikace We Connect skončí. Na přelomu roku se pak rozšíří počet online funkcí, které budou dostupné pro vůz Volkswagen Amarok v aplikaci, půjde tak například zjistit, zda je vůz uzamčen, kde parkuje atp. Pro rok 2024/2025 je naplánováno další funkční rozšíření, aby z pohledu on-line funkcí byl tento model na úrovni například Golfu, Multivanu a dalších.

Jaká specifika má v oblasti on-line služeb?

Amaroku má v porovnání například s modely Golf 8 nebo Multivan z pohledu online služeb určitá specifika. Vůz používá pouze jeden účet uživatele (takový uživatel je tak zároveň hlavním uživatelem) a má možnosti personifikace. Vybraná nastavení lze uložit do klíčku od vozu a v každém ze dvou dodávaných klíčů tedy mohou být jiná nastavení. Nabídka online služeb je aktuálně odlišná od ostatních vozidel Volkswagen, avšak vozidlo používáte se stejným účtem a máte jej ve stejné „garáži“ v aplikaci jako ostatní vozy – vše díky účtu Volkswagen ID.

Volkswagen Amarok je tedy průkopník po stránce technologií konektivity. Zda se stane průkopníkem i v tom, že půjde o první elektrický pick-up značky Volkswagen, na to si budeme muset počkat. Ale za sebe musím říci, že se mi ta myšlenka líbí a dokázal bych si představit elektrický Volkswagen Amarok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze