Sencor SCT M750BWT
test

Sencor SCT M750BWT

Bezdrátové Android Auto a Apple CarPlay jako na zavolanou
4

Mezi základní schopnosti moderních elektromobilů a vozidel obecně se řadí podpora Android Auto a Apple CarPlay. Co si však počít, když máte starší vůz, který zmíněné technologie nepodporuje (nebo je podporuje, ale pouze drátově)? V takovém případě by vám mohla přijít vhod chytrá obrazovka Sencor SCT M750BWT.

Portfolio české značky Sencor, která se může chlubit japonským DNA, je skutečně široké. Na fzone.cz jsme tak například testovali mobilní klimatizaci či přenosné reproduktory, Sencor také můžete znát jako výrobce nejrůznějších kuchyňských spotřebičů. Kromě toho však na náš trh dodává rovněž praktickou obrazovku Sencor SCT M750BWT, jež nabízí s přihlédnutím k ceně až překvapivě mnoho funkcí.

Obsah balení: uspokojí i náročné

Obsah balení je skutečně štědrý, neboť v něm najdeme přinejmenším jednu komponentu, kterou bych ani u zařízení umožňujícího používání Apple CarPlay a Android Auto neočekával. Konkrétně v krabičce najdeme samotnou obrazovku, držák s přísavkou na sklo, držák s uchycením ve výdechu klimatizace, nabíječku s dvojicí USB-A (o max. výstupu 12 W) do autozapalovače, USB-C/USB-A kabel, kabel na obou stranách zakončený 3,5mm jackem a nakonec i „doplňkovou“ kamerku určenou pro monitorování okolí během couvání. Právě na tu jsem narážel na začátku, neboť je podle mě již něčím navíc a mnoho zákazníků by vlastně mohla její přítomnost (příjemně) překvapit.

Kvalita zpracování a displeje: bez problémů

Dovolím si nejprve pár řádků o zpracování, konektorové výbavě a kvalitách použitého displeje. Sencor SCT M750BWT lze svým způsobem považovat za tablet se 7" displejem, který nabídne i solidní konektorovou výbavu. Konkrétně na pravém boku najdeme 3,5mm jack, USB-C, USB-A, AVIN (pro připojení couvací kamery) a také zdířku mikrofonu. Přestože konektorovou výbavu chválím, domnívám se, že by bylo praktičtější, kdyby se konektory nacházely na spodní straně, aby je šlo o trochu snadněji skrýt v interiéru automobilu. Stejně tak by si tato chytrá obrazovka zasloužila vícero mikrofonů kvůli vyšší kvalitě odposlechu či alespoň mikrofon na čelní straně, kde je také displej.

Při zhodnocení kvalit samotné obrazovky je nutné zůstat nohama na zemi a nemít přehnaná očekávání. Jinými slovy, displej typu OLED zde nenajdeme, avšak použitý IPS LCD panel rozhodně není špatný. S přihlédnutím k ceně zařízení nabízí dostatečně syté barvy, vysoký max. jas a dokonce i denní a noční režim, který upraví nastavení pro co nejlepší (a nejpříjemnější) čitelnost. Nijak mě nepohoršovalo ani rozlišení 1 024 × 600 pixelů, které je svým způsobem nadprůměrné, neboť se domnívám, že většina vozidel s barevnou obrazovkou infotainmentu (na které lze spustit AA a AC) nabízí rozlišení stejné či ještě nižší. Pochvalu si pak displej zaslouží za možnost vcelku podrobného uživatelského nastavení hodnot, jako je např. jas a kontrast, tudíž je možnost si upravit hodnoty přesně dle potřeb uživatele.

Samotné zpracování obrazovky i příslušenství je pak zcela bez problémů. Na displeji zařízení je předinstalovaná fólie, držáky drží „jako přibité“ a zcela dostačující jsou i možnosti různých úhlů náklonu díky kloubu. Montáž parkovací kamery s rozlišením záznamu 720p má být dle návodu přenechána odborníkům, neboť vyžaduje propojení s couvacím světlem pomocí plusového pólu. Výhodou tohoto řešení je, že se po zařazení zpátečky automaticky spustí video z couvací kamery (to je nadřazené všemu ostatnímu, co by displej mohl zobrazovat), nevýhodou pak nutnost oslovit autoelektrikáře, případně si kameru na světlo připojit sám.

Android Auto, Apple CarPlay a další funkce: umí to lépe než některé automobily

Propojení s telefonem probíhá standardně, tedy stejně, jako kdybyste propojovali telefon s vozidlem, jež podporuje AA či AP. Výrobce konkrétně garantuje podporu smartphonů se systémy Android 10, iOS 8 či jejich novějšími verzemi. Během testování jsem zkoušel propojit iPhone 15 Pro i Vivo X100 Pro a v obou případech vše fungovalo ukázkově.

Velkým pozitivem je pak schopnost zařízení Sencor SCT M750BWT zrcadlit zmíněné platformy velmi svižně a bez záseků. Je to až k neuvěření, ale obrazovka za 2,5 až 3 tisíce korun to „bohužel“ umí mnohem lépe než některé infotainmenty vozů s cenami v řádech stovek tisíců korun či ještě vyšších. Sencor SCT M750BWT rovněž chválím za to, že uživatelům dává možnost využívat i klasické drátové připojení (skrze USB-C), takže si mohou telefon zároveň nabíjet nedisponují-li ve vozidle jiným typem doplňování energie (například bezdrátovým nabíjením či jiným výkonnějším drátovým nabíjením).

Kromě využívání AA a AC je však k dispozici rovněž možnost vysílání předem nastavené frekvence, kterou lze následně naladit v autorádiu (jako alternativa k propojení přes jack), a přenášet tak zvuk do reproduktorů vozidla. Kvalita přenosu byla překvapivě velmi slušná. Pamatuji si, jak jsem obdobný vysílač renomované značky zkoušel před několika roky a nebyl příliš použitelný, takže mě v tomto ohledu Sencor příjemně překvapil. Rozhraní systému je pak celkově snadno ovladatelné, má českou lokalizaci a umožňuje také třeba čistě jen připojení telefonu přes Bluetooth nebo možnost si pustit obsah z USB disku s podporou mnoha různých formátů (např. AVI, MPEG, MKV, MP4, FLV, MP3, WMA, AAC, FLAC, JPEG, PNG, GIF a některé další). Přidáme-li k tomu podporu couvací kamery, nabízí podle mě tato chytrá obrazovka velmi zajímavý poměr cena/výkon.

Zhodnocení: chytrá obrazovka, která stojí za to

Pokud máte starší automobil, který nepodporuje Android Auto či Apple CarPlay, případně byste si jen přáli mít možnost bezdrátového propojení, které třeba váš současný vůz nenabízí, je Sencor SCT M750BWT cenově dostupná a schopná alternativa. Kromě bezproblémového zrcadlení obsahu z telefonu, které je paradoxně výrazně svižnější (a bez záseků), než je tomu u některých moderních drahých vozů, se můžete těšit i na některé doplňkové funkce, jako je třeba couvací kamera či FM vysílač.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fDrive.cz

Klady
  • dostačující kvalita displeje
  • velmi svižné zrcadlení Android Auto a Apple CarPlay
  • možnost instalace dodávané couvací kamery
  • bohaté příslušenství
  • velmi zajímavý poměr cena/výkon
Zápory
  • umístění konektorů a mikrofonu by mohlo být lepší
Diskuze ke článku
Jan Legát
Jan Legát
Obraz z kamery je použitelný?
Zx604
Zx604
Lze do USB-A připojit externí mikrofon?
Tom ReBlack
Tom ReBlack
To je takový kočkopes, že už bych raději trochu připlatil a koupil nové rádio vč. AA/Carplay a udělal bych lépe :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze