Android Auto dostane zásadní upgrade, který elektromobilistům usnadní život

CES 2024
Android Auto dostane zásadní upgrade, který elektromobilistům usnadní život
Fotografie: Martin Pultzner, fdrive.cz
  • Vylepšení kromě Android Auto čeká také operační systém Android Automotive
  • Řidiči budou mít k dispozici snadnější plánování tras

V rámci probíhajícího veletrhu CES 2024 jsme se dočkali hned několika oznámení ze strany Googlu, který odhalil rovněž novinky pro velmi oblíbenou platformu Android Auto a operační systém Android Automotive, jenž známe například z vozů Renault či Volvo.

Informace o úrovni nabití se promítne do Map Google

Moderní elektromobily disponují zpravidla infotainmentem, který umí (u některých hůře, u některých lépe) kalkulovat s dojezdem a zohlednit jej v navigaci dané trasy. Nemělo by se tak například stát, že do cílové destinace nedorazíte nebo dojedete, ale s naprosto vybitou baterií, neboť vám infotainment ukáže, kde máte po cestě zastavit a baterii dobít. Oblíbenou alternativou pro tuto funkci je pak aplikace A Better Route Planner, jež umí trasu včetně nabíjecích zastávek „vymyslet“ za řidiče, její zrcadlení v rámci Android Auto či Apple CarPlay je však již placenou funkcionalitou.

Android Auto

Velkou novinkou, která řidičům usnadní život, je tak schopnost Map Google u chystané nejnovější verze Android Auto načítat stav baterie v reálném čase a zohlednit jej v rámci navigace. Řidiči tak v Mapách Google uvidí odhadované množství kapacity baterie v cílové destinaci, ale také obdrží návrhy, kde by se mohli po cestě zastavit a auto nabít. Jako první se tato funkce v průběhu následujících měsíců objeví ve vozech Ford Mustang Mach-E a F-150 Lightning.

Android Automotive bude ještě chytřejší

U vozidel s operačním systémem Android Automotive, který může být v tuto chvíli považován za velkou konkurenční výhodu, neboť nabízí pokročilou integraci v rámci ekosystému Googlu a vysokou svižnost, což bohužel ani v roce 2024 není u moderních vozů stále standardem, se chystá také zajímavá funkce. Konkrétně se jedná o možnost naplánovat výlet v telefonu v Mapách Google a potom jej poslat do vozidla, které jej zobrazí na obrazovce infotainmentu. Tato možnost přitom bude dostupná pro Android i iOS a bude na ni odkazovat tlačítko „Odeslat do vozu“. Trasa na obrazovce infotainmentu bude následně označena jako „Odesláno z telefonu“.

Google také nezapomněl patřičně nalákat na digitální klíč v telefonu.

Další vychytávkou Android Automotive je pak zpřístupnění prohlížeče Chrome, avšak logicky pouze ve chvílích, kdy je vůz zaparkován. Prohlížeč bude využívat rozhraní z prohlížeče v tabletech s Androidem a v rámci beta testování se objeví již dnes ve vybraných vozech Polestar a Volvo.

Google také nezapomněl patřičně nalákat na digitální klíč v telefonech s Androidem, který má být brzy dostupný v automobilech Volvo (dalších značkách v budoucnu). Pomocí něj si budou moci majitelé odemknout, zamknout, ale třeba také nastartovat vůz, jak uvádí 9to5google.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze