VW Group slibuje minimálně 15letou podporu nových vozidel s Android Automotive

3
VW Group slibuje minimálně 15letou podporu nových vozidel s Android Automotive
Fotografie: Volkswagen
  • 15letá lhůta má běžet od ukončení produkce daného modelu
  • Jednotlivé značky VW Group však mohou délku podpory prodloužit

Operační systém Android Automotive od Googlu sloužící jako náhrada za proprietární systém infotainmentu se má v budoucnu dostat do širokého množství vozů, včetně značek spadajících pod VW Group. Navzdory všem výhodám s tím spojeným, jako je široká dostupnost různých aplikací, svižná odezva systému či aktualizace OTA, vyvstává však také otázka ohledně délky softwarové podpory. Přeci jen je u automobilu délka životního cyklu dost odlišná oproti smartphonům s Androidem, které se těší v nejlepších případech softwarové podpoře o délce zhruba 7 let.

K tomu se vyjádřil pro arstechnica.com Dirk Hilgenberg, který je šéfem softwarové divize Volkswagen Group. Podle jeho slov je softwarová podpora vozidla po celou dobu jeho životnosti extrémně důležitá. Za běžnou životnost nového automobilu pak ve VW Group považují 15 let, ačkoliv dodává, že značky v rámci skupiny budou mít možnost ji prodloužit. 15letá podpora má navíc běžet od ukončení produkce daného modelu, což znamená, že by reálně měla být delší, dojde-li například k zakoupení nově představeného modelu krátce po jeho uvedení na trh. Luxusní značky spadající pod VW Group, jako je například Bugatti, Lamborghini či Porsche, pak mohou mít podporu zásadně delší, neboť se často jedná (či postupem času bude jednat) o sběratelské kousky.

Diskuze ke článku
Michal Michal
Michal Michal
Ďábel je ukryt v detailu. Bude podpora bezplatná, nebo placená? Co se stane, když podpora z jakéhokoliv důvodu (uplynutí doby, nezaplacení předplatného) skončí? Zde je potřeba připomenout, že u aut skupiny VW se přes infotainment ovládají i naprosto základní funkce auta a bez funkčního infotainmentu je auto jen hromada šrotu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze