Audi spouští obchod s Android aplikacemi. Další značky koncernu budou následovat

Exkluzivní ukázka přímo z MWC
Audi spouští obchod s Android aplikacemi. Další značky koncernu budou následovat
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Obchod s aplikacemi bude spuštěn v červenci u nových vozů Audi
  • Na startu bude k dispozici více než 50 aplikací včetně Spotify, YouTube, Tidal nebo Amazon Music
  • Jednotný koncernový obchod s aplikacemi dostanou později také Volkswageny, Škoda, Cupra, SEAT či Porsche

Cariad, softwarová divize koncernu Volkswagen, oznámila na veletrhu MWC v Barceloně velkou novinku. Příchod obchodu s Android aplikacemi, který bude startovat v automobilech Audi. Pro Cariad je rok 2023 obdobím uvedení novinek, kdy bude postupně představovat vše, na čem v uplynulých letech pracoval, obchod s aplikacemi je přitom první velkou novinkou a do roku 2030 bude dostupný pro 40 milionů aut koncernu Volkswagen.

App store přichází do Audi! Exkluzivní první pohled

Obchod s aplikacemi bude startovat v červenci letošního roku ve většině vozů Audi s infotainmentem MIB3, mezi které samozřejmě patří i nový Q8 e-tron. Bude se ale jednat pouze o nové vozy vyrobené od července dál, pro funkcionalitu je totiž potřeba nový hardware. Nová jednotka poběží na Android Automotive, díky ní se v infotainmentu objeví obchod s aplikacemi. Jde o Android aplikace, které jsou pro použití v autech upraveny a certifikovány partnerem Cariadu – společností Harman Automotive. Proces funguje jednoduše. Vývojář vydá svoji standardní Android aplikaci a pokud má zájem zpřístupnit ji i v autě, aplikace se zkontroluje, přizpůsobí a vydá do app store v autě. Celý proces trvá 2 až 3 týdny.

Nabídka aplikací bude už na startu velmi bohatá

Při spuštění bude k dispozici více než 50 aplikací a další mají rychle přibývat. Vyzkoušet jsme mohli například audio streamovací aplikace Spotify, Tidal, Amazon Music, Karaoke a mnohé další, v případě video aplikací nechybí YouTube, YouTube Kids, ZDF a Cariad pracuje také na Netflixu. Zajímavostí je několik her, které jsou plynulé a můžou ukrátit chvíle v autě zejména dětem. Součástí jsou také mapové a hodnotící aplikace jako Mappo, Yelp a nechybí ani (zejména mezi elektromobilisty oblíbený) A Better Router Planner. Zajímavostí je, že aplikace budou mít možnost získávat některé informace o autě, například stav nabití baterie v případě ABRP. Dostupný je také internetový prohlížeč Vivaldi nebo třeba aplikace pro předpověď počasí. Zkrátka nabídka už je více než bohatá.

Takto vypadají YouTube, Spotify, hry nebo další aplikace

S příchodem aplikací se Audi rozhodlo zlepšit přizpůsobení základní obrazovky, pro kterou si můžete zvolit několik uspořádání widgetů. Aplikace pak budou mít možnost se zobrazovat právě i na těchto widgetech. A zatímco v některých případech jde viditelně jen o převydané běžné Android aplikace se svým prostředím, například Spotify je silně přizpůsobeno do designu infotainmentu Audi s typickými tlačítky, fontem i rozložením prvků.

Aplikace se budou moci aktualizovat automaticky na pozadí a správa probíhá velmi snadno v nové záložce Obchod. A budete pro ně mít dostatek místa, protože vnitřní paměť auta činí zhruba 50 GB a velikosti aplikací jsou v desítkách, maximálně stovkách MB.

Audi umožní nové rozložení domovské obrazovky. Aplikace budou moci zobrazovat i widgety

Obchod s Android aplikacemi bude startovat v červenci v automobilech Audi, postupně ale nahradí i další app store ve skupině. Například ten, který nyní najdeme ve VW, Škodě nebo Cupře , nahradí právě tento s Android aplikacemi. A chybět nebude také v novém systému Android Automotive připravovaném pro novou platformu PPE, kterou bude používat třeba nové Audi Q6 e-tron nebo A6 e-tron. Zajímavostí, kterou nám zástupci Cariadu potvrdili, je, že tento nový systém nebude používat služby Google Play, součástí infotainmentu tak nebude například Google Play Store, Google Mapy nebo Google Asistent tak, jak to známe například z Volva či Renaultu. Nový systém tak bude spoléhat právě na tento proprietární obchod s aplikacemi, jednotný pro všechna auta koncernu.

Pro aplikace bude k dispozici přes 50 GB paměti. Aplikace používají také Virtual Cockpit před řidičem

Takto rozsáhlý obchod s aplikacemi je velkým krokem vpřed, a Audi tím získá zajímavý náskok před konkurencí. Zatím žádná jiná automobilka nenabízí tolik aplikací ke stažení, přičemž řada z nich nemá vůbec ani obchod s aplikacemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze