Nové elektrické Toyoty už mají jména

Nové elektrické Toyoty už mají jména
Fotografie: Toyota
  • Názvy budou tvořeny kódy z písmen a číslic
  • Čím vyšší číslo, tím větší automobil
  • Dojít by mělo na baterie s pevným elektrolytem

Kolegové z insideevs.com přišli s dalším zjištěním, které by mělo poodhalit oponu ještě před oficiálním představením prvních čistých elektromobilů Toyota. S odvoláním na francouzský L'argus totiž zveřejnili nomenklaturní systém chystaných modelů. Ten je, podle japonských tradic, tvořen shlukem písmen a číslic. Ty mají, jako vždy, hlubokou vnitřní logiku, avšak evropští marketéři si z nich trhají vlasy na hlavě.

Posuďte sami. Elektrické Toyoty se totiž pravděpodobně budou jmenovat BZ1, BZ2, BZ2X, BZ3, BZ4, BZ4X and BZ5. Také byste se při zaslechnutí jména BZ4X ihned rozběhli do autosalonu? Toyota každopádně doufá, že ano. A už brzy, protože právě BZ4X by se měl představit jako první. Je to docela pěkný výkon, protože ještě v polovině roku 2018 zástupci automobilky ve veřejných rozhovorech neskrývali vůči čistým elektromobilům hlubokou skepsi. Buď šlo o taktické mlžení, nebo (a to se nám zdá pravděpodobnější) Toyota skutečně vyvinula kompletně nový pohon za necelé tři roky. Není to nemožné, protože bezpochyby pomohly bohaté zkušenosti s hybridy.

A co tedy písmena znamenají? BZ je zkratkou Beyond Zero, už dříve oznámeného jména celého projektu, číslo kóduje velikost auta. A tady nacházíme logické propojení, protože již zmíněný debutant BZ4X by měl velikostně odpovídat modelu RAV4. Co značí ono „X“, už není těžké uhádnout. Samozřejmě crossover. Mezi novinkami však nebude chybět ani městské miniauto, minivan a velký hatchback, případně fastback. To se aspoň dá soudit z prvních renderů, kolujících po internetu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze