Nová Volva a Audi budou mít Android od Googlu přímo v sobě

5
Nová Volva a Audi budou mít Android od Googlu přímo v sobě
  • Automobilky Volvo a Audi integrují operační systém od Googlu přímo do svého infotainmentu
  • Google implementuje do systémů automobilek například Google Mapy, Spotify či hlasového asistenta
  • Vše půjde používat i bez vašeho chytrého telefonu, který je nyní pro spuštění Android Auto potřeba
  • Představení se dočkáme na Google I/O, které startuje již zítra

Pokud chcete nyní používat váš telefon s Androidem skrze displej infotainmentu v autě, nabízí se MirrorLink nebo novější Android Auto. Ten ale rozhodně není podporován všemi světovými automobilkami, i když si s ním už rozumí stovky modelů. Třeba v Porsche se ale rozhodli integrovat z bezpečnostních důvodů jen konkurenční Apple CarPlay. Každopádně Google nyní našel společnou řeč s dvojicí velkých automobilek a nejde jenom o Android Auto jako takové.

Audi a Volvo totiž integrují speciální verzi Androidu přímo do svého infotainmentu a nebude tak nutné již používat připojený mobilní telefon. Prostředí a funkce budou vycházet z Androidu Auto, integrovány tak budou mapy, Spotify, hudební přehrávač a podobně.

Skrze nový systém ale bude možné ovládat i funkce, jako je klimatizace a ovládání okének. Chybět nemá ani Google Asistent. V praxi by to vše mělo vypadat tak, že právě Spotify, Google Mapy nebo hlasového asistenta využijete i bez telefonu – zapomenete doma váš smartphone, ale přesto můžete požádat asistenta, ať vám najde nejbližší italskou restauraci.

Volvo chce systém implementovat do svých nových vozů již za dva roky. Kdy se to podaří Audi, není prozatím známo. Google detaily odhalí na své konferenci Google I/O, která začíná již zítra. Zároveň to znamená, že si automobilky pustily Google a jeho Android mnohem blíže k tělu a do jisté míry jím nahradí svůj vlastní infotainment. Jak konkrétně bude integrace vypadat a jaké přesně funkce budou k dispozici, se dozvíme později.

Zdroj: techradar.com

Diskuze ke článku
ANO
Jde do tuheho a doufam, ze za dva roky uz zadny android nebude. Jako mit v aute android, ktery se dostane ke sbernici (coz doklada to ovladani okynek, klimy atd), tak to je regulerni vrazda .... pres CAN sbernici se da adpalit airbag, zatocit volantem, dupnout na brzdy, rozjet auto .... ja doufam, ze kdyz mluvi o androidu v aute, ze je to jen nejaky spatny vtip ... porsche dokonce ani android nedovolilo a i ten ios je tam jenom vlastne jako mirrorlink, WIDI, miracast ... nazvu je spousta, jde ale o to same.
Ron Jeremy
Problém Androidu v autě je ten, že ta část s Androidem má mnohem menší morální životnost, než zbytek auta. Výrobce určitě nebude 10-15 let vydávat update/záplaty systému, nemluvě o tom, že do té doby zastará i hardware tak, že nová verze Androidu by na něm tak jako tak neběžela.
Podobný problém mají "Smart" TV (s Androidem nebo i proprietárním systémem), po 2 letech nebo dříve přestane výrobce vydávat aktualizace, odumře podpora zabudované funkcionality (Skype apod.) a z TV se stane zobrazovací panel se zbytečným a nepoužitelným hardware.
Jediné řešení = mít univerzální interface, a oddělit technologii s delším cyklem obměny (auto + koncové audio, zobrazovací panel...) a technologii s krátkým cyklem obměny (multimediální serepetičky, "smart" funkcionalita, konektivita). Na propojení mít standardizované rozhraní, které bude podporované i za 10+ let. Sluchátka s 3.5mm jackem stará 40 let připojím k dnešnímu smartphone (není-li li výrobek cílen na sheeple) a světe div se, hrají. Receiver starý 15+ let připojím přes SPDIF k HTPC, a ono to překvapivě také hraje!
Ovšem to je tak trošku v rozporu s tím, co chtějí výrobci - prodat vám co nejdříve nový produkt, jehož neoddělitelná část opět zastará...
M:(
Ľuďom šibe. Klimatizáciu, či dokonca okná, ovládať cez Android. Kto to vymýšľa?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze