Nová platforma pro elektromobily Mercedes-Benz prochází nekompromisními testy

Nová platforma pro elektromobily Mercedes-Benz prochází nekompromisními testy
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Nová platforma dostala označení EA a bude mít několik verzí
  • Mercedes-Benz aktuálně testuje nástupce modelu AMG GT 4
  • V blízké budoucnosti dorazí celá flotila modelů s touto platformou

Testování dalšího sportovního elektromobilu s logem Mercedes-AMG právě začalo. Jedná se zatím o zamaskovaný prototyp, ale ani kamufláž nedokázala utajit, že půjde o nástupce supersportovního modelu AMG GT 4. Jenže na rozdíl od současné produkce elektrických vozidel s logem trojcípé hvězdy je zamaskovaná novinka v něčem naprosto odlišná. Kromě nejvyššího výkonu, který kdy Mercedes-Benz na baterky poskytl, má novinka především novou platformu AMG.EA. Ta je od od nuly vyvinuta sportovní divizí AMG a dodatečná písmena EA v názvu znamenají Electric Architecture. Zamaskovanému prototypu bez oficiálního označení se věnuje například uk.motor1.com, podle kterého se zdá, že se máme na co těšit.


Po stránce techniky nabídne dvojici axiálních elektromotorů s vyváženým mixem výkonu, účinnosti a velikosti. Pohonné ústrojí pak bude napájeno novou vysokonapěťovou baterií se zcela inovativní chemií. Ta má umožnit vysoký dojezd na nabití a současně velmi nízkou spotřebu. Mercedes-Benz nejspíše začíná využívat technologie, které nasadil u svého modelu EQXX, jenž nedávno zajel nový rekord. A kdy se dočkáme produkční verze nově testovaného sportovního elektromobilu, jenž si za konkurenci bere například Audi RS e-tron GT? To značka zatím neprozradila. Důležitá je však informace, že platforma EA bude využita v budoucnu u všech elektromobilů značky.

Pro klasické osobní vozy bude využita platforma MB.EA, naopak pro dodávky a užitkové varianty se objeví verze Van.EA. Na samotném vrcholu pak bude právě AMG.EA, která jako jediná z celé trojice nabídne nejodolnější techniku a dokonalé chlazení při jízdě na limitu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze