Nissan představil model Ariya, má dojezd 480 km a chlazené baterie

Nissan představil model Ariya, má dojezd 480 km a chlazené baterie
Fotografie: electrek.co
  • Nový elektrický crossover Nissanu má výkon téměř 400 koní a pohon 4×4
  • Dojezd by měl být přes 480 km a baterie jsou chlazené kapalinou
  • Mimo Japonska bude mít konektor CCS a nabíjení výkonem až 130 kW

Nissan představil elektrický crossover Ariya, který překvapivě vypadá podobně jako stejnojmenný koncept. Ve vyšší verzi má baterii o kapacitě 90 kWh, pohon všech kol e-4ORCE a výkon 290 kW, tedy téměř 400 koní. Předpokládaný dojezd je přes 300 mil, tedy cca 480 km, jak píše electrek.co. Nissan také vyslyšel nářky majitelů Leafu druhé generace, kteří bojují s přehříváním baterie při opakovaném rychlonabíjení, Ariya proto dostala kapalinou chlazenou baterii. Zajímavostí je i to, že má konektor CCS a CHAdeMO bude mít jen v Japonsku.

Kromě zmíněné výkonnější verze s větší baterií bude k dispozici i levnější s baterií o kapacitě 65 kWh, ze které je využitelných 63 kWh. Tato verze by měla mít i pohon pouze předních kol a výkon „jen“ 160 kW, což ale většině řidičů bohatě stačí. V USA by měl vůz začínat na ceně 40 tisíc dolarů, ale až přijde na český trh, bude stát rozhodně více než přepočtených 932 tisíc Kč. Zatím ani není úplně jasné, zda bude k dispozici i verze s větší baterií a pohonem pouze předních kol, protože ta by měla teoreticky nejdelší dojezd. Každopádně je pravděpodobné, že výkonnější verze s pohonem e-4ORCE bude nabízena pouze ve spojení s větší baterií o kapacitě 90 kWh (87 kWh využitelných).

Pokud jde o baterii, Nissan zejména u druhé generace Leafu bojoval se stížnostmi zákazníků, že se při opakovaném nabíjení přehřívá a komplikuje to delší cesty. Při konstrukci modelu Ariya tyto nářky automobilka vyslyšela a použila kapalinou chlazenou baterii. Kromě toho, že by při opakovaném rychlonabíjení neměl klesat nabíjecí výkon, umožňuje také nabíjení výkonem až 130 kW. Makato Fukada, produktový specialista modelu Ariya, k tomu řekl: „Zpětná vazba od uživatelů Leafu byla o tom, jak dlouho trvá cesta 500 až 800 kilometrů včetně doby nabíjení. To je metrika. V simulaci můžeme jet 800 kilometrů za 8 hodin, včetně nabíjení. To je parametr, na který jsme se zaměřili, a proto jsme navrhli tuto novou platformu EV.

Elektromobil se začne prodávat v roce 2021 v USA a měl by být k dispozici ve všech 50 státech, ale informace o prodeji v Evropě zatím nejsou k dispozici. Každopádně se těšíme, až Nissan Ariya přijde i k nám, protože to vypadá na další zajímavý elektromobil.

Technické parametry Nissan Ariya 90 kWh

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 595 × 2 172 × 1 660 mm, 2 089 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon178 kW, 242 koní, točivý moment: 300 Nm
Baterie90 kWh (87 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 130 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 482 km
Cena od1 449 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze