Nissan na CESu předvedl svůj nový vůz s názvem Ariya

Nissan na CESu předvedl svůj nový vůz s názvem Ariya
Fotografie: fDrive.cz
  • Nové SUV od Nissanu nese název Ariya a bude přímým konkurentem Tesly Model Y
  • Zrychlit z nuly na sto to km/h zvládne za méně než 5 sekund a dojezd má mít přes 480 kilometrů
  • Cenově údajně bude začínat na přibližně 907 000 korunách

Nissan na veletrhu CES ukázal svůj nový elektromobil Ariya. Vůz byl oficiálně představen již v říjnu, nicméně se nyní můžeme podívat na verzi, která je zase o něco blíže té produkční.

Nissan byl jedním z prvních mainstreamových výrobců elektroaut díky modelu Leaf. Proto je každý jeho nový vůz velmi očekávaný. O modelu Ariya toho moc konkrétního zatím nevíme. Z nuly na sto km/h zvládne zrychlit za méně než 5 sekund, čímž se vyrovná svým SUV bratrům z vyšších cenových kategorií. Dojezd na jedno nabití má být kolem 482 kilometrů. Nissan také potvrdil, že bude mít konfiguraci o dvou motorech, jak píše electrek.co.

V interiéru nalezneme 12,3palcový displej a velkou zajímavostí je, že z fyzických tlačítek je zde pouze malý kruhový ovladač infotainmentu, startu motoru a ovládání klimatizace, zbytek používá dotykovou technologii s haptickou odezvou a nachází se na desce vedle volantu. Další technologií je ProPilot 2.0, která má auto udržovat v pruhu, ale nejspíše se nejedná o plnohodnotného autopilota, jako má například Tesla.

Oficiální cenu ještě neznáme, ale očekává se, že bude startovat na 40 000 amerických dolarech, což je v přepočtu přibližně 907 000 Kč. To je o něco více, než stojí bratříček Leaf, ale stále se jedná o dobrou cenu na moderní elektrické SUV s dojezdem přes 400 kilometrů. Verze, kterou jsme mohli vidět na CESu, má stále nálepku koncept, nicméně se do produkční varianty neočekává moc změn.

Diskuze ke článku
Tom256
Smutné je, že i v době malých elektromotorů mezi nápravami se zřejmě pořád budou navrhovat SUV s předkem, do kterého by se vlezl desetiválec. Předek tohoto Nissanu je odporně vysoký, z místa řidiče přehlédnete i pětileté dítě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze