NIO ukázalo sedmimístné SUV s vyměnitelnou baterií

NIO ukázalo sedmimístné SUV s vyměnitelnou baterií
Fotografie: Nio
  • Vůz byl testován v krutých mrazech i úmorných vedrech
  • Spuštění výroby a prodeje by mělo začít příští rok

Že jste o NIO nikdy neslyšeli? V souvislosti s SUV nejspíš ne, jde ale o společnost, která na Nordschleife proháněla 1 360koňovou bestii EP9. Vůz je na stovce za 2,7 sekundy a maximální rychlost atakuje 313 km/h. Společnost se ráda prezentuje základnou v Kalifornii a Londýně, nejvíce jí ale kryjí záda čínští investoři. Nejen sporťáky živ je člověk, a tak se NIO postavilo oběma nohama pevně na zem a rozhodlo se vyrobit sériové auto pro masy. Narozené SUV (na rozdíl od Tesly Model X jde opravdu o SUV) si říká ES8 a představeno bylo na šanghajském autosalonu.

Na to, že má jít o sériový vůz v pokročilé fázi vývoje, toho moc nevíme. Karoserie počítá se sedmi pasažéry s rozložením 2-3-2, podobně jako Tesla Model X. Zajímavější je však možnost vyměnit baterii, což má nalákat zákazníky, kteří chtějí u „pumpy“ trávit stejně času jako benzinoví kolegové. Vyměnit baterie šlo již u sportovního vozu EP9, který to zvládl za 8 minut. Výměna baterií byla testována i u již zmíněné Tesly, nepodařilo se ale koncept naplánovat tak, aby se investice do infrastruktury vyplatila. NIO má prý vybudování infrastruktury již vymyšlené a naplánované. Vůz byl navíc testován v extrémních teplotních podmínkách v rozmezí minus 30 až plus 40 stupňů Celsia.

Začátek výroby a následné spuštění prodeje by mělo začít příští rok. Člověk však míní a pán Bůh mění. My budeme rádi, když se elektrického SUV vůbec někdy dočkáme.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze