Tajemný rytíř z Nordschleife odhalen. Jede až 313 km/h

Tajemný rytíř z Nordschleife odhalen. Jede až 313 km/h
  • Vůz zrychlí na 100 km/h za 2,7 vteřiny
  • Elektrický dojezd překračuje 400 kilometrů

Nedávno se po Nürburgringu proháněla neznámá modrá bestie s elektrickým pohonem. Vůz byl natáčen a vypadalo to, že se dočkáme teaseru. Konec čekání nastal snad ještě rychleji než kdokoli čekal a dokonce se nám dostalo i tiskové zprávy. Vůz patří firmě NextEV, která ale zakládá novou automobilku NIO v čele právě s modrým klenotem označeným EP9.

Modrý rytíř se hned vydal pokořit Nordschleife, kterému se přezdívá „Zelené peklo“. První počin automobilky se stavil na Nordschleife, aby opravil světový rekord elektrických automobilů na 7 minut a 5,12 vteřiny. Vůz má 4 elektromotory a 4 individuální převodovky a dohromady umí tato placka vyprodukovat výkon až 1 360 koní. Zrychlení je obdivuhodných 15,9 vteřiny. Nejedná se však o zrychlení z nuly na sto ani dvě stě kilometrů v hodině, nýbrž z nuly na tři sta. Na stovce jste za 2,7 a na 200 za 7,1 vteřiny. Maximální rychlost atakuje 313 km/h a karbonová karoserie dokáže vytvořit neskutečný přítlak. Při rychlosti 240 kilometrů za hodinu dokáže aerodynamika tlačit vůz k zemi silou 24 tisíc newtonů. Taková síla je ekvivalentem hmotnosti 2,4 tuny, což znamená, že tento supersport vážící 1 735 kilogramů může při těchto rychlostech klidně jezdit střechou dolů.

Ani co se týče dojezdu by neměl být problém. Kapacitu dvou baterií sice nevíme, hmotnost ale mají 635 kilogramů a vůz na jedno nabití ujede až 427 kilometrů. Zpátky se baterie dobije za 45 minut nebo ji lze také za 8 minut vyměnit, což se jistě bude hodit při závodech.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze