NHTSA poslalo Teslu Model Y do zdi. Výsledek nepřekvapil

1
NHTSA poslalo Teslu Model Y do zdi. Výsledek nepřekvapil
Fotografie: insideevs.com
  • Tesla Model Y získala plný počet bodů
  • NHTSA chválí také bezpečnostní systémy vozu

Národní správa bezpečnosti silničního provozu (NHTSA) se rozhodla, že prověří bezpečnost Tesly Model Y. Informuje o tom insideevs.com. Jak se dalo očekávat, vůz získal plné hodnocení pěti hvězdiček v každé kategorii. Už nějakou dobu je totiž známo, že vozidla Tesla mají vynikající výsledky v oblasti bezpečnosti. Větším překvapením by bylo, kdyby se Tesla neumístila na špičce.

Vůz prošel klasickým nárazovým testem, kdy narazil čelně do pevné překážky v rychlosti 56 km/h. Nechyběl také boční náraz rychlostí 62 km/h a test převrácení. V každém testu pak bylo Modelu Y uděleno maximální pětihvězdičkové hodnocení. Dost pomohla i kolonka „Doporučené bezpečnostní technologie“, kdy vůz ve standardu nabídne varování před čelní kolizí, varování před vybočením z jízdního pruhu a také systém AEB.

To vše tedy znamená, že Model Y v případě havárie velmi dobře ochrání svou posádku. Vůz se ale podle všech zjištění sám snaží udělat vše pro to, aby k nehodě vůbec nedošlo. NHTSA však zdůrazňuje, že Model Y v minulosti prošel dvěma svolávacími akcemi kvůli problémům, které mohly ohrozit bezpečnost posádky a také okolních řidičů. Po této nápravě by ale mělo být vše v pořádku a aktuálně nejsou známé jakékoliv nedostatky, které by přispívaly k ohrožení bezpečnosti silničního provozu.

Technické parametry Tesla Model Y Standard Range

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 2 129 × 1 624 mm, 2 007 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon220 kW, 299 koní, točivý moment: 420 Nm
Baterie60 kWh (57,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 15,7 kWh / 100 km, dojezd: 455 km
Cena od1 094 900 Kč
Diskuze ke článku
Dominik Debef
Dominik Debef
Super záběr při čelním střetu zespoda (y). A to je normální že se s bočním ABG oddělí čalounění a praskne děcka do hlavy?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze