Německo chce zakázat spalovací motory od roku 2030

Německo chce zakázat spalovací motory od roku 2030
Fotografie: Tesla
  • V roce 2050 by měly vozy s pohonem na fosilní paliva zmizet úplně
  • Je otázkou, jestli je návrh reálný

Návrh na zákaz prodejů vozů se spalovacím motorem se začíná šířit po celém světě. V Norsku a Nizozemsku se o změně již jedná a Indie by ráda měla pouze elektrické vozy v roce 2030. Vypadá to však, že Německo bude první, kdo stanoví oficiální „deadline“ pro auta na benzin a naftu. V roce 2030 budou muset mít všechny nově registrované automobily v Německu nulové lokální emise.

Nařízení je součástí závazku Němců snížit produkci oxidu uhličitého o 80 až 95 procent do roku 2050. Podobná rozhodnutí se postupně očekávají od všech zemí, které se přidaly do aliance ZEV (Zero-Emission Vehicle Alliance).

Volkswagen e-Golf (2015)

Zpráva přišla brzy poté, co německý Daimler odhalil celou paletu ekologických modelů. V dubnu Německo oznámilo slevu čtyři tisíce euro na všechny elektrické automobily. Zvýhodnění by mělo upravit statistiku, ve které jsou hybridy zastoupeny 150 tisíci a elektromobily 25 tisíci modely z celkových 45 milionů vozů na území Spolkové republiky. Od zavedení nařízení potrvá zhruba dalších 20 let, než přestaneme vozy na fosilní palivo vídat úplně. Je otázkou, jestli je celý návrh reálný, úplně zakázat spalovací motory je větší výzvou než by se mohlo zdát. Změnit celou infrastrukturu vyspělé země do patnácti let nebude procházka zelenou zahradou.

Zdroj: electrek.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze