Němci jsou k autonomnímu řízení stále dost skeptičtí

Němci jsou k autonomnímu řízení stále dost skeptičtí
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Nejvíce otevření k užívání autonomního auta jsou mladí
  • Výhody německá populace vidí v úspoře času i větší bezpečnosti

Autonomní řízení je jedním z klíčových trendů budoucí mobility obyvatel nejen Evropy, ale přijetí se liší mezi různými skupinami obyvatel. V Německu to ukazuje kooperační studie mezinárodní datové a analytické skupiny YouGov ve spolupráci s Centrem Automotive Management (CAM). Obě společnosti zkoumaly na vzorku 2 105 osob přijetí technologie autonomního řízení v Německu. Účastníci studie vidí nejdůležitější výhody autonomních vozidel v úspoře času (27 procent) a bezpečnosti (26 procent).

Aktuální průzkum ukázal, že německá populace je k autonomním vozidlům stále dost skeptická. Téměř polovina reprezentativních respondentů (49 procent) si v současnosti neumí představit využití plně autonomních vozidel, například v podobě robobotaxi. Téměř každý pátý dotazovaný si umí velmi dobře představit používání autonomních vozidel (18 procent) a na vážkách je 27 procent dotazovaných osob.

Celkově je vidět, že mladší věkové skupiny jsou k autonomním vozidlům mnohem přívětivější. Zhruba 63 procent lidí mezi roky 18 až 34 let si umí představit jejich používání dobře. S věkem dotázaných naopak skepse narůstá. Proti využívání jakýchkoli autonomních aut je 61 procent lidí starších 55 let, zatímco skupina 35 až 54 let je k jejich využívání mnohem otevřenější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze