Mercedes-Benz urychlí autonomní jízdu na německých dálnicích

Mercedes-Benz urychlí autonomní jízdu na německých dálnicích
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Aktuálně umožňuje systém Drive Pilot autonomní jízdu úrovně 3 do rychlosti 60 km/h
  • Od příštího roku by měly být vozy Mercedes schopné urychlit autonomní jízdu úrovně 3 na 95 km/h

Mercedes-Benz oznámil v Německu další verzi systému Drive Pilot pro automatizovanou jízdu úrovně 3. Novinkou je schopnost jízdy rychlostí až 95 km/h, což je velký skok proti aktuálním 60 km/h. Potřebná recertifikace německým Spolkovým úřadem pro automobilovou dopravu se očekává do konce letošního roku, takže využít technologii by mělo být možné příští rok. Cena systému Drive Pilot přitom zůstane nezměněná a vozy vybavené Drive Pilotem dostanou zdarma upgrade na jeho novou verzi, v závislosti na modelu i bezdrátově cestou OTA (over-the-air), případně prostřednictvím návštěvy servisu. Jak se Mercedes chlubí, jeho Drive Pilot se pak stane nejrychlejším autonomním systémem úrovně 3 na světě, pokud se bavíme o sériově vyráběných vozech.


Touto modernizovanou verzí systému Drive Pilot Mercedes-Benz opět zdůrazňuje svou průkopnickou roli v oblasti automatizovaného řízení. Již brzy bude možné za určitých podmínek na německé dálnici aktivovat podmíněně automatizovanou jízdu až do rychlosti 95 km/h v plynulém provozu. Díky tomu mohou naši zákazníci ještě efektivněji využívat svůj čas. Mercedes-Benz opět určuje oborové standardy a postupně dláždí cestu k autonomnímu řízení,“ uvedl Markus Schäfer, člen představenstva společnosti Mercedes-Benz Group AG a současně ředitel pro technologie, vývoj a nákup.

Pět úrovní autonomního řízení


  1. Úroveň 1: Asistenční funkce řidiče, jako je tempomat.
  2. Úroveň 2: Pokročilé asistenční systémy, které stále vyžadují pozorného řidiče s rukama na volantu.
  3. Úroveň 3: Vozidlo může samo řídit ve specifických situacích, řidič může sundat ruce z volantu.
  4. Úroveň 4: Vozidlo je schopno plně autonomního řízení ve většině situací bez zásahu řidiče.
  5. Úroveň 5: Plně autonomní vozidlo bez potřeby lidského řidiče.

Mercedes, jenž nedávno obdržel povolení pro testy autonomního řízení úrovně 4 v Číně, má ale ještě daleko větší ambice – do konce aktuálního desetiletí totiž chce dosáhnout automatizované jízdy rychlostí až 130 km/h.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze