Největší elektrifikovaná loď využívá 50 baterií z Tesly Model S

Největší elektrifikovaná loď využívá 50 baterií z Tesly Model S
  • Plavidlo společnosti Color Line pojme až 2 000 cestujících a 500 automobilů
  • Nejčastější trasa, kterou plavidlo absolvuje, je mezi Norskem a Švédskem
  • Podle společnosti jsou emise nižší o 80 procent a ekonomika provozu lepší dokonce o 90 procent

Poslední týden se ve světě elektromobility ukázalo hned několik plavidel. Vše odstartovala Toyota, která ukázala svojí vodíkovou loď. Věnovali jsme se také spolupráci hned čtyř společností, které chtějí v roce 2021 v tokijském přístavu provozovat elektrický tanker a dnes se dostaneme pro změnu do Norska, kde se plaví hybridní loď, jak píše electrek.co.

Ve skutečnosti nejde tak úplně o hybridní pohon, jako spíše o pohon plug-in hybridní. V útrobách je 50 baterií z Modelu S od Tesly. Jedna baterie má kapacitu 100 kWh. Provozovatelé tvrdí, že plavidlo vypouští o 80 procent méně emisí a ekonomika provozu se zlepšila o 90 procent. Loď primárně cestuje mezi přístavy v Norsku a Švédsku. Norsko je známo tím, jak přijímá elektrifikaci a i s ohledem na to, z jakých zdrojů elektřinu vyrábí, se dá říci, že provoz tohoto plavidla na baterie je opravdu ekologický.

Plavidlo je 160 metrů dlouhé a pojme až 2 000 cestujících a 500 automobilů. Majitelem je společnost Color Line, která provozuje výletní plavby. Pokud se jejich plavidlo časem osvědčí, jejich flotila lodí by se mohla dočkat dalších elektrifikovaných plavidel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze