Na Slovensku shořel první elektromobil. Důvod vás překvapí

2
Na Slovensku shořel první elektromobil. Důvod vás překvapí
Fotografie: Hasičský záchranný sbor SR
  • Senzace v podobě samovznícení se nekonala
  • Elektromobil záměrně zapálil neznámý žhář

Na sociální síti LinkedIn se v pátek 1. března 2024 objevila zpráva o tom, že na Slovensku v obci Miloslavov Alžbetin dvor, která je vzdálená zhruba šest kilometrů od Bratislavy, hořel první elektromobil. Co se přesně stalo a proč k požáru došlo? Na to se nyní podíváme.

Ihned druhý den se začalo spekulovat o tom, že elektromobil Volkswagen ID.3 začal hořet po zkratu při nabíjení. Ovšem to se velmi brzo vyvrátilo, jelikož kabel od nabíjecí stanice zůstal spečený na zdi rodinného domu, před kterým zaparkovaný elektromobil začal hořet. Následně se objevila zpráva o tom, že se mohlo jednat o technickou závadu na 12V systému automobilu. I to se nepotvrdilo, jelikož se po pár dnech objevilo v televizi JOJ video ze sousedního domu, které ukázalo, že elektromobil někdo úmyslně zapálil. Nyní policie hledá pachatele tohoto požáru.

Hasičský záchranný sbor při vyšetřování oznámil, že vozidlo nebylo zapojeno do nabíjecí stanice, takže nemohlo být nabíjeno. Dále došlo i k zajímavé skutečnosti, že trakční baterie vozidla nebyla během požáru poškozena, ale i tak tamní hasiči pomocí hydraulické ruky ponořili vozidlo do kontejneru s 5 m krychlovými vody a vozidlo sledovali dalších 72 hodin. Následkem požáru vznikla majiteli vozidla a rodinného domu přímá materiální škoda v předběžně vyčíslené hodnotě 50 000 € (1 268 000 Kč).

Hasiči také sdělili, co se stane s kontaminovanou vodou z kontejneru. Voda půjde nejprve na rozbor do laboratoře. Tam se ukáže, jestli je znečištěná a jaké látky jsou v ní obsažené, následně se bude chemicky čistit (nejčastěji úprava PH a aktivní hliník). Voda lze pomocí různých technik zcela vyčistit a po jejím vyčištění se vypustí do klasické čističky odpadních vod.

Technické parametry Volkswagen ID.3 45 kWh

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 261 × 1 809 × 1 552 mm, 1 590 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon110 kW, 150 koní, točivý moment: 225 Nm
Baterie48 kWh (45 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 100 kW, palubní: 7,2 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,1 kWh / 100 km, dojezd: 330 km
Cena od895 900 Kč
Diskuze ke článku
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Případů škodičů už bylo mraky - zřejmě někdo z rodiny dělá na čerpačce nebo že by sousedské závist? 🙂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze