Mohou elektromobily v Praze parkovat stále zadarmo, nebo ne? Už to víme

8
Mohou elektromobily v Praze parkovat stále zadarmo, nebo ne? Už to víme
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Změna pražského parkovacího systému původně chystaná na Nový rok se opozdila
  • Radní však stihli zrušit příslušnou vyhlášku, která bezplatné parkování povolovala
  • Zapomněli ovšem na jeden důležitý detail

Kolem politicky motivovaného ukončení výjimky z povinnosti platit parkovné pro elektromobily v Praze panovala a dále panuje řada nejasností. Uspěchaný a nekoncepční postup, špatná komunikace a zpoždění – to vše zavinilo, že podstatná část elektromobilistů na Nový rok nevěděla, zda mohou v hlavním městě nadále parkovat zdarma na modrých zónách. Komplexní změna parkovacích zón dále zpřísňující a zdražující jejich využívání totiž měla nabýt platnosti od Nového roku 2024, ovšem Magistrát přípravu nestihl. Co ovšem stihl, to bylo zrušení výhod ve stávajícím systému, a to nejen vyhlášky povolující elektromobilům bezplatné parkování, ale také přenosné parkovací karty, která sice byla drahá, pro řadu živnostníků nezbytná a výnosná, přesto však někomu vadila.

Tak se stalo, že ani několik týdnů před původně oznámeným termínem vlastně nikdo nic pořádně nevěděl. I ty nejserióznější zdroje (například ČTK 5. 12. 2013) přišly s informací, že od 1. 1. 2024 bezplatné parkování elektromobilů v Praze skončí. Proto jsme se obrátili na radního Ryvolu, který má na starosti dopravu v Praze 1, a ten nám potvrdil, že ve skutečnosti upravovaly parkování elektromobilů v Praze vyhlášky dvě, přičemž zrušena byla jen jedna z nich. Druhá, ceník parkování, kde je bezplatné parkování elektromobilů rovněž výslovně uvedeno, platí nadále. A platit bude minimálně do 30. 9. 2024, přičemž v současné době se připomínkuje ceník nový. Jeho obsah a také nové podmínky parkování elektromobilů, které by mělo být nějakým způsobem zvýhodněné, se dozvíme až po schválení dokumentu radou HMP. Případ budeme dále sledovat.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Pro mě je PHEV stále spalovací auto stejně jako ICE.
elektromobilista novy
elektromobilista novy
Uz kdyz je to takhle, budu zvedavej na rozdil v cene ICE versus PHEV versus BEV.
Dini Dini
Dini Dini
PHEV je ve městě EV jako každý jiný. Nevidím důvod je z podpory vyjímat.
Kolářík Jaromír
Kolářík Jaromír
Určitě si myslím, že zvýhodnění by mělo platit co nejdéle. Myslím si, že se počet elektromobilů sice zvýšil, ale na druhou stranu ty elektromobily pořád nejsou dostatečně vidět. To je tak každé sté auto elektromobilní. Což je asi málo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze