Mladé v ČR elektromobily lákají, ale jsou pro ně drahé

2
Mladé v ČR elektromobily lákají, ale jsou pro ně drahé
Fotografie: Škoda Auto
  • Mezi zákazníky do 25 let jsou nejoblíbenějšími vozy Škody Octavia a Fabia
  • Nadpoloviční většina mladých do 25 let si vybírá vozy s dieselovým motorem

Skupina AURES Holdings, provozovatel mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO, zveřejnila velmi zajímavou analýzu, ze které vyplývá, že mladé v ČR elektromobily sice lákají, ovšem jsou pro ně drahé. Dozvěděli jsme se ale také, že v AAA AUTO patří vysokoškoláci a mladí do 25 let k 10,5 % zákazníků, kteří si letos pořídili ojetý automobil. Upřednostňují přitom vybavené automobily, nejčastěji Škodovky.

Současná mladá generace se na jednu stranu snaží být více „zelená“, a tedy šetrnější k životnímu prostředí, zároveň ale chce být nezávislá a mobilní. A přestože elektromobily mladé lákají, nemůžou si je dovolit, proto si spíše pořizují auta se spalovacími motory. Nadpoloviční většina mladých do dvaceti pěti let si vybírá vozy v dieselu, a to i kvůli nižším provozním nákladům. Emise je vlastně až tolik nezajímají, zásadní je v tomto věku cena,“ vysvětluje Karolína Topolová, Co-CEO skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO.

TOP 10 nejprodávanějších modelů roku 2024 u zákazníků do 25 let:


Pořadí Model
1. Škoda Octavia
2. Škoda Fabia
3. Volkswagen Golf
4. Škoda Superb
5. Volkswagen Passat
6. Škoda Rapid
7. BMW 3
8. Ford Focus
9. Hyundai i30
10. Audi A4

Podle dat AURES Holdings počet mladých do 25 let, kteří si kupují automobil, roste každoročně před letními prázdninami, nejvíce pak na podzim, kdy se vysokoškoláci vrací do poslucháren. „Nejvyšší poptávku z řad mladých očekáváme tradičně v následujícím měsíci, kdy se hlavně vysokoškoláci vrací do škol, a potřebují tak být v průběhu studia mobilní. Zklidnění ekonomické situace pozorujeme i v navyšování ceny, kterou jsou mladí ochotni investovat do vozu. Přestože třicet šest procent kupuje stále ta nejlevnější auta do 100 000 korun, vyšším tempem rostou prodeje aut v cenovém rozmezí 200 až 300 tisíc korun, které si pořídilo meziročně o patnáct procent více zákazníků. Navíc vyšší investici nahrává i dostupnost úvěrů, kterých mladí často při nákupu automobilu využívají,“ doplňuje Topolová.

Nepřekvapí, že i u českých zákazníků do 25 let vede co do oblíbenosti domácí Škodovka, jež je tahounem napříč všemi generacemi. Jak můžete vidět v tabulce výše, mezi nejoblíbenější vozy patří Octavia (20 %) a Fabia (7,8 %), třetí je pak Volkswagen Golf (5,1 %). Ze zajímavostí lze vypíchnout, že náhon na všechna čtyři kola upřednostňuje jen 12 % zákazníků a nejoblíbenějšími barvami jsou stříbro-šedá (26,7 %), černá (19,0 %) a bílá (17,4 %).

Mladí častěji vyhledávají automobily s vyšší výbavou. Například automatickou převodovku si pořizuje 36 procent z nich, u starších zákazníků to je jen lehce přes třicet procent. Ještě vloni tomu ale tak nebylo. To si z nich automat pořizovalo jen 24 procent,“ uvádí na závěr Karolína Topolová.

Diskuze ke článku
Radovan Burkovič
Radovan Burkovič
Já nevím, může mi někdo vysvětlit, proč se dělají tyhle nesmyslné průzkumy? Lidi nemají prachy, 85% občanů kupuje už 30 let jen ojetiny, které předtím sloužily firmám. No a mladí nemají prachy tím tuplem, takže kupují to, co firmy před 5-10 lety odložily. To byl boom naftových Oktávek a Fabií. Dnes pro ně dostupných ojetin. Oni si nevybírají, berou co je a na co mají. A je po senzaci, že?
Marek M.
Marek M.
"...nejoblíbenějšími barvami jsou stříbro-šedá (26,7 %), černá (19,0 %) a bílá (17,4 %)"

Asi stejný důvod jako komentář přede mnou. Je blbost, že to jsou nejoblíbenější barvy. Prostě berou to, co je, v té motorizaci a výbavě (ceně), co chtějí a barvu neřeší, max. si vyberou jeden z 50 odstínů šedi, jak je u firemních aut zvykem.

O oblíbené barvě zákazníků se dá mluvit v případě, že si zákazník opravdu vybírá nové auto do výroby podle sebe a nakonfiguruje si ho přesně dle chuti, včetně barvy.

Jinak, místo té Octávky za 100-150 by si mlaďas mohl koupit iOn nebo něco z těch trojčat, ale proč by to, proboha, dělal ? :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze