MINI ukázalo elektromobil s koly z 3D tiskárny

MINI ukázalo elektromobil s koly z 3D tiskárny
  • Jde již o druhý koncept elektrického MINI
  • Z toho prvního vzniklo BMW i3
  • Plně elektrický sériový model představí MINI v roce 2019

Mezinárodní autosalon IAA 2017 ve Frankfurtu nad Mohanem zatím vypadá jako jedno z nejzajímavějších míst, kam by se měl milovník aut tento rok vydat. Ani ne dva týdny před začátkem se BMW Group rozhoupalo nejenom k představení BMW i3s, ale také k novému, čistě elektrickému MINI. To nám dává smysl už jen kvůli tomu, že patří do města a vždy mělo hravý nejenom design, ale i podvozek, který se hodí k elektrickému pohonu.

Však o tom sám mluví Peter Schwarzenbauer, člen představenstva BMW AG odpovědný za MINI, Rolls-Royce a BMW Motorrad: „Díky svým charakteristickým jízdním vlastnostem připomínajícím motokáru a výkonnému elektromotoru je MINI Electric Concept řidičsky zábavné a zároveň vhodné pro každodenní používání. A k tomu neprodukuje žádné emise. Tak si u MINI představujeme elektromobilitu dnů budoucích.“

MINI už svůj elektromobil mělo a nazývalo ho MINI E. I když se vůz nakonec nedostal do sériové výroby, BMW si na něm nacvičilo vývoj a získalo z něj tolik zkušeností, že malé MINI dalo základ dnešnímu BMW i3. MINI má také plug-in hybrid, který byl představen na jaře tohoto roku a říká si MINI Cooper S E Countryman ALL4. Do budoucna chce miniautomobilka všechny elektrifikované vozy značky sloučit pod jednotné označení „MINI Electric“.

Vůz vypadá dost podobně jako MINI Cooper, který prošel důkladným faceliftem. To je ale dobře, protože se automobilka neutápí v nesplnitelných konceptech a vůz vypadá, že je připraven si to „štrádovat“ rovnou do sériové výroby. Nesmí chybět full-LED přední světlomety spolu se zadními lampami, kterým LEDky také nechybějí. Každé ze zadních světel mimochodem tvoří polovinu britské vlajky. Zaujala nás také 19palcová kola z lehkých slitin, která mají aerodynamické ozdobné vsadky vyrobené pomocí 3D tisku.

Moc rádi bychom vám pověděli, jaký bude dojezd, baterie nebo výkon, ale BMW zatím pořád „dělá Zagorku“. Více se ale určitě dozvíme na autosalonu, a tak nám ten čas do uvedení v roce 2019 rychleji uteče.

Zdroj: press.bmwgroup.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze