Mexiko čelí tlaku USA, aby zakázalo dovoz čínských elektromobilů

Mexiko čelí tlaku USA, aby zakázalo dovoz čínských elektromobilů
Fotografie: BYD
  • Mexický trh může fungovat jako klíč na americká cla
  • Mexická vláda nyní stojí před rozhodnutím, jestli Čína, nebo USA

Mexická federální vláda se podle reuters.com ocitla pod palbou kritiky kvůli rozhodnutí odmítnout poskytovat pobídky čínským automobilkám, což naznačuje zintenzivnění geopolitického napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Toto rozhodnutí představuje důležitý zvrat v mexické politice podporující zahraniční investice, zvláště v automobilovém průmyslu, zároveň vyvolává otázky ohledně budoucnosti ekonomických vztahů mezi Mexikem a Čínou.

Tři mexičtí představitelé, kteří byli obeznámeni s tímto rozhodnutím, potvrdili, že na poslední schůzce s čínskou automobilkou BYD mexická vláda jasně naznačila, že nebude poskytovat ekonomické pobídky, které byly v minulosti běžné. Tlak ze Spojených států, který je zřejmý v tomto rozhodnutí, je důsledkem obav americké vlády ohledně čínských automobilových výrobců, kteří by mohli využít Mexiko jako bránu k proniknutí na americký trh bez placení vysokých dovozních cel. To vyvolává otázky ohledně bezpečnosti a ochrany amerického automobilového průmyslu, což je pro administrativu prezidenta Joea Bidena prioritou.

Mexická vláda se nyní nachází v dvojím tlaku. Na jedné straně se snaží udržet dobré vztahy se Spojenými státy a dodržovat pravidla obchodní dohody, na druhé straně se snaží chránit svou ekonomiku a zajistit příliv zahraničních investic. Tato situace ukazuje, jakým způsobem může zahraniční politika ovlivnit ekonomické rozhodování země. Pro čínské automobilky jako například BYD, SAIC či Geely je toto rozhodnutí nepříjemnou překážkou v plánech na expanzi na latinskoamerickém trhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze