Mercedes Vision EQXX najel přes 1 200 km na jedno nabití

1
Mercedes Vision EQXX najel přes 1 200 km na jedno nabití
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Na jedno nabití auto najelo přes 1 200 km
  • Průměrná rychlost byla 83 km/h a průměrná spotřeba 8,3 kWh/100 km

Mercedesu se díky prototypu Vision EQXX podařilo pokořit vlastní rekord v dojezdu čistého elektromobilu na jedno nabití. Předchozí cesta z Německa až na Azurové pobřeží Francie měřila přes 1 000 km a auto ji ujelo se spotřebou pod 9 kWh na 100 km.

Tentokrát se řidič s autem vydal z domovského Stuttgartu v Německu do britského Silverstone a následně na světoznámou výstavu Goodwood Festival of Speed. Výlet se uskutečnil po kombinaci dálnic, venkovských silnic a města a probíhal při teplotách až 30 stupňů Celsia. Zatímco horké počasí obvykle znamená, že baterie a motory elektromobilů mají problémy s optimální účinností, systém tepelného managementu Vision EQXX pomáhal udržovat pohonnou jednotku v chladu pomocí různých systémů s chladicí kapalinou a aerodynamických uzávěrů.

1 202 km zvládli za 14,5 hodiny

Po příjezdu do Silverstone si vzal auto Nyck de Vries a vyčerpal poslední energii z baterie při 11 kolech na známém okruhu pro vozy Formule 1. Průměrná spotřeba energie za 14,5hodinovou jízdu z Německa do Velké Británie byla 8,3 kWh na 100 ujetých kilometrů při průměrné rychlosti 83 km/h. Auto celkem najelo na jedno nabití 1 202 km. Markus Schäfer, technický ředitel Mercedes-Benz, k rekordní jízdě řekl: „Vzhledem k tomu, že Mercedes-Benz usiluje o to, aby do roku 2030 byl plně elektrický, kdekoli to podmínky na trhu dovolí, je důležité ukázat světu, čeho lze v reálných podmínkách dosáhnout kombinací špičkové technologie, týmové práce a odhodlání.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Naposledy upraveno: 25. 6. 2022 15:19
Jezdit za 8,3 běžnou jízdou okolo 83kmh bude určitě možné. Současná Tesla Model 3 RWD zvládá 9,5 při snaze o úspornou jízdu okolo 80kmh průměr už dnes.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze