Mercedes třídy S bude mít autonomní řízení úrovně 3. Dočkáme se v roce 2020

Mercedes třídy S bude mít autonomní řízení úrovně 3. Dočkáme se v roce 2020
  • Informace potvrdil Ola Källenius, šéf výzkumu a vývoje společnosti Mercedes
  • Systém bude součástí příplatkové výbavy, která má stát podobně jako jiné prvky ve výbavě třídy S
  • Cílem Mercedesu je v budoucnu nabízet auta, která zvládnou jezdit zcela sama

Mercedes třídy S se nám při testování moc líbil. A to nejen po technologické stránce, ale také po té jízdní. Budoucnost autonomního řízení je blíže, než by se mohlo zdát.

Auto umí díky monitorování dopravních značek v kombinaci s mapovými podklady upravovat rychlost dle té povolené na daném úseku. Stačí mít jen zapnutý adaptivní tempomat. Jak to funguje? Po okresce si auto jede 90 km/h. U značky při vjezdu do vesnice zpomalí na 50 km/h. Pokud uprostřed vesnice bude značka s povolenou rychlostí 70 km/h, pak zase zrychlí. A na konci vesnice zase přidá na 90 km/h. Funguje to výborně. Doba, kdy nebudeme muset řídit a hlavně platit pokuty za rychlost se nezadržitelně blíží,“ vyjádřil jsem se v testu Mercedesu třídy S. Pro zajímavost, podobně zvládá pracovat i Volkswagen Arteon.

A ono autonomní řízení je opravdu za rohem. Audi A8 je prvním vozidlem, které nabízí již jeho třetí úroveň. Mercedes také s pokročilejším autonomním řízením přijde, a to u modelu „S“ v roce 2020. Podle všeho půjde o příplatkovou výbavu, která má dle slov Ola Källeniuse, šéfa výzkumu a vývoje společnosti Mercedes, být cenově na podobné hranici jako jiné prvky ve třídě S. Pro srovnání, do varianty S 400d 4Matic stojí balíček jízdních asistentů plus 73 193 Kč. Myslíme si, že Mercedes bude moci jít s cenou minimálně dvakrát nahoru.

Mercedes-Benz S 400 d 4Matic (zaostřeno na technologie)

Samozřejmě že Mercedes, ostatně jako žádná jiná automobilka, se nespokojí pouze s autonomním řízení úrovně 3. Källenius slíbil, že Mercedes bude pokračovat ve vývoji i nadále, a jeho cílem není nic jiného, než mít ve své nabídce auta, která zvládnou jezdit zcela sama.

Zdroj: carscoops.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze