Mercedes prý do dvou let uvede model na vodíkový pohon

  • Mercedes-Benz s vodíkovým pohonem vzejde z modelu GLC
  • Plánuje se dojezd až 600 kilometrů

CNG, LNG nebo elektrický pohon, to vše patří mezi alternativní paliva automobilů. Zařadit ale musíme také vodík, se kterým pracuje například japonská automobilka Toyota. Ta představila model Mirai a i v budoucnu s vodíkovým pohonem počítá. Vodík nyní zjevně zaujal také německý Mercedes-Benz.

Mercedes GLC

Automobilka s trojcípou hvězdou ve znaku chce do roku 2017 představit svůj první model, který bude mít vodíkový pohon. Očekává se, že ponese jméno GLC F-Cell. Již podle názvu je patrné, že bude vycházet z modelu GLC. Debut by se mohl odehrát v roce 2017 na frankfurtském autosalonu. Dojezd se má pohybovat okolo 600 kilometrů a dotankování nádrže bude otázkou tří minut.

TIP: Bezdrátové nabíjení rychlostí kabelu? Mercedes to prý zvládne

„Technologie vodíkového pohonu za poslední dobu ušla kus cesty. I tak je stále v plenkách a prozatím se jedná o poměrně drahou alternativu ke spalovacím motorům,“ řekl šéf Mercedesu Thomas Weber.

I kvůli vyšším provozním nákladům bude vodíkový pohon německá automobilka nabízet pouze v dražších modelech, kde jsou zákazníci ochotni si připlatit. Nepůjde však o klasický prodej, ale pronájem po vzoru operativního leasingu.

Zdroje: motortrend.com, autocar.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze