Mercedes-Benz představuje svůj wallbox. Nechybí OTA a výkon 22 kW

2
Mercedes-Benz představuje svůj wallbox. Nechybí OTA a výkon 22 kW
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Mercedes-Benz Wallbox bude schopen přijímat aktualizace softwaru skrze OTA
  • Na trh dorazí nová nabíječka letos v dubnu
  • Nejvyšší nabíjecí výkon činí 22 kW

Nová nástěnná nabíječka Mercedes-Benz Wallbox umožňuje rychlé, inteligentní a komfortní nabíjení elektromobilů a externě nabíjitelných hybridních vozů. Nejvyšší nabíjecí výkon je přitom až 22 kW. Díky technické výbavě pro funkce s dálkovým přístupem mohou zákazníci poprvé volitelně spouštět a ukončovat nabíjecí procesy prostřednictvím aplikace Mercedes me, sledovat aktuální stav nabíjení a procházet historii nabíjení. Mercedes-Benz Wallbox kromě toho disponuje integrovaným měřidlem odběru elektrické energie a v neposlední řadě je technicky možné přijímat softwarové aktualizace prostřednictvím zákazníkova připojení k internetu (bezdrátově díky technologii Over-the-Air). Nástěnná nabíjecí stanice je tak skvěle připravena na budoucnost.

Uvedení na trh v Evropě je očekáváno letos v dubnu a postupně v dalších zemích. Uživatelé mohou nabíječku propojit s vlastním připojením k internetu prostřednictvím ethernetového kabelu nebo Wi-Fi. Následně lze nástěnnou nabíječku odkudkoli komfortně ovládat v aplikaci Mercedes me App v chytrém telefonu. Uživatelé tak mohou například ovládat proces nabíjení svého vozidla. V aplikaci je také možné komfortně sledovat aktuální stav nabití pomocí integrovaného měřidla spotřeby elektrické energie a získat přehled o všech nabíjecích procesech. K dispozici je rovněž shrnutí nákladů na nabíjení. Samozřejmostí je také ochrana proti neoprávněnému použití. Nástěnná nabíječka Mercedes-Benz Wallbox může být zpřístupněna nebo zablokována prostřednictvím aplikace či karty RFID.

Mercedes-Benz Wallbox disponuje kromě toho technickou výbavou pro přijímání budoucích aktualizací softwaru technologií OTA. To umožní průběžné zavádění dodatečných praktických funkcí, například ovládání přístupu s RFID nebo chytré začlenění nástěnné nabíječky do zákazníkovy energetické sítě a systému řízení energetických toků. Vnější schránka nabíječky odpovídá designovým principům značky Mercedes-EQ, a stane se tak designovou ozdobou garáže nebo zastřešeného parkoviště pro automobily. Současně je robustní a umožňuje intuitivní ovládání. Nástěnná nabíječka ovládá proces nabíjení, přizpůsobuje nabíjecí výkon jednotlivým fázím nabíjecího procesu a při využití třífázového proudu poskytuje nabíjecí výkon až 22 kW. Nabíjení je tak mnohonásobně rychlejší než z běžné domácí elektrické zásuvky. Vícebarevná světla LED na nástěnné nabíječce ukazují aktuální stav nabíjecího procesu.

Mercedes-Benz Wallbox

V případě odborné instalace chrání integrované bezpečnostní komponenty vozidlo, elektrickou instalaci v domácnosti a nástěnnou nabíječku před poškozením v důsledku poruch při dodávkách proudu během nabíjení. Maximální nabíjecí výkon může kvalifikovaný elektrikář snížit při instalaci na 11 kW, pokud je to v příslušné zemi nutné kvůli splnění případných požadavků pro udělení dotace. V Německu se Mercedes-Benz Wallbox dodává s pevně připojeným, šestimetrovým nabíjecím kabelem s vidlicí typu 2. V závislosti na požadavcích v jednotlivých zemích bude pravděpodobně od čtvrtého čtvrtletí 2022 k dispozici také verze se zásuvkou typu 2. Mercedes-Benz Wallbox nabíjí všechny aktuální a budoucí vozidla Mercedes-Benz s elektrickým nebo externě nabíjitelným hybridním pohonem a univerzálním konektorem typu 2 podle normy IEC 61851-1. Nástěnnou nabíječkou Mercedes-Benz mohou být samozřejmě nabíjeny také elektromobily ostatních výrobců.

Nezávazně doporučená cena nástěnné nabíječky Mercedes-Benz Wallbox byla v Německu stanovena na 990 eur (včetně 19 % DPH) plus náklady na odbornou instalaci. Příslušný národní instalační partner poskytuje zákazníkům podporu při poradenství a montáži nástěnné nabíječky. V nadcházejících měsících bude nástěnná nabíječka postupně uvedena na trh i v ČR a na Slovensku.

Diskuze ke článku
Víťa Vacek
Víťa Vacek
Naposledy upraveno: 15. 2. 2022 11:46
Teslácký stojí jen 15kkč. Co je ovšem cool je možnost ovládání přístupu, což si nejsem jistý, jestli ten od Tesly podporuje. V manuálu se pouze píše "A Wi-Fi connection is required for sites that utilize authentication, billing, and other property management features." Máte s Tesla Gen 3 Wallboxem ohledně této funkčnosti někdo zkušenost?
Víťa Vacek
Víťa Vacek
Dostal jsem tento update z Tesly: "Od firmwaru 21.36.4 je tato funkce k dispozici". Chtěl jsem poskytnou link jak to nastavit, ale to tyhle strátně obligátně blokují :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze