Majitelé elektrifikovaných vozidel si na Novém Zélandu nově připlatí

7
Majitelé elektrifikovaných vozidel si na Novém Zélandu nově připlatí
Fotografie: Toyota
  • Elektromobilisté nově zaplatí přes 1 050 Kč za každých 1 000 km
  • U plug-in hybridů to bude více než 700 Kč za každých 1 000 km

Od 1. dubna 2024 začnou řidiči na Novém Zélandu podle nzta.govt.nz platit poplatky za užívání silničního provozu (RUC) i s elektrickým vozidlem nebo plug-in hybridem. Tento poplatek přispívá k údržbě tamních silnic a dálnic, dosud byly tyto vozy zcela vyňaty z plateb.

Majitelé elektromobilů budou nově platit 76 NZD (cca 1 059 Kč) za 1 000 km plus administrativní poplatek. Majitelé plug-in hybridů zaplatí 53 NZD (cca 739 Kč) za 1 000 km plus administrativní poplatek. Tato snížená sazba však neznamená zvýhodnění, protože majitelé plug-in hybridů platí i spotřební daň z paliva. Administrativní poplatek je pak účtován ve výši 12,44 NZD (cca 173 Kč), pokud si koupíte licenci online, případně činí 13,71 NZD (cca 191 Kč) u agenta.

Diskuze ke článku
den
den
Naposledy upraveno: 19. 1. 10:22
Já bych nejdřív ověřil jestli jde opravdu o USD nebo o NZD. Připadá mi divné že by vláda používala cizí měnu. Pak jsou tam trochu jiná čísla v korunách. Ale i tak docela dost.
Karel Schmidt
Karel Schmidt
To je článek jak z bulváru. Takže doplním snadno dohledatelne info. RUC neboli poplatek za užití silnic platí na NZ provozovatele vozidel na naftu, protože nafta je tam bez spotřební daně. Osobní vozidla do 3,5t na naftu platí právě 76 NZ$ (nikoliv USD) a elektromobily tak budou platit stejně. Nákladní vozy platí podle hmotnosti. Na benzín platí spotřební daň jak je běžné jinde. Proto platí plug in hybridy s benzínovým motorem nižší RUC, protože zároveň platí spotřební daň z benzínu.

Mě by se koncept RUC dost líbil pro všechna vozidla, ale na to by musela přistoupit celá EU najednou. Izolovaný ostrovní stát to má jednodušší.
Kryštof Dostál
Kryštof Dostál
To je celkem buzerace. Já ujednu za měsíc přes 2000 km a fakt bych nechtěl platit 4000 Kč navíc. To je skoro jako za benzín

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze