Lucid Air je oficiálně venku. Je to dokonalost sama po všech směrech

Lucid Air je oficiálně venku. Je to dokonalost sama po všech směrech
Fotografie: Lucid Motors
  • K dispozici budou 4 výbavové stupně
  • Nejdražší nebude stát více jak 3,8 milionu Kč
  • Technologicky je vůz na velmi vysoké úrovni

A je to tady. Pořádně silný konkurent pro Teslu byl konečně oficiálně představen. Lucid Air se bude snažit být jedničkou, a to zřejmě ve všech ohledech. Může za to hlavně jeho neskutečně luxusní design, vysoký výkon a také hned čtyři stupně výbavy. O novince informuje electrek.co a již včera jsme se mohli neoficiálně dozvědět ceny všech specifikací.

Ty nakonec prošly drobnou korekcí, takže si pojďme přiblížit přesné částky, za které jednotlivé stupně výbavy pořídíte. Základem se stane provedení Air, jehož cena startuje na částce 80 tisíc dolarů, což je v přepočtu 1,7 milionu Kč. Druhým stupněm, který bude dostupný v prvním čtvrtletí příštího roku, se stala výbava Air Touring s cenou 95 tisíc dolarů, což jsou 2 miliony Kč. Dva nejvyšší stupně se pak označují jako Air Grand Touring a Air Dream Edition. U nich čekejme cenovku 139 a 169 tisíc dolarů, což je 3,1 a 3,8 milionu Kč. Pokud pak uvážíme to, jak technicky schopná tato novinka je, prakticky by se mělo bát i Porsche Taycan bez ohledu na verzi. Zmíněné ceny jsou ale po daňovém zvýhodnění v Kalifornii, takže v Evropě bude cena bez dotace určitě vyšší. Vůz ovšem bude pořád levnější než nejdražší Taycan.

Nejrychlejší verze pokoří i slavné supersporty

Vůz je vybaven akumulátorem se 113 kWh a také obousměrnou palubní nabíječkou o výkonu 19,2 kW, která umožní nabíjení jednoho vozidla druhým. Něco podobného jsme zkusili i my, ovšem u Lucidu Air to zcela jistě bude fungovat mnohem lépe. Zajímavostí je také fakt, že nejrychlejší verze modelu Air by měla být schopna zajet sprint na 1/4 míle za 9,9 sekundy. Pokud se to ukáže jako realita, prakticky tu máme první elektromobil na světe, který si na chleba namaže většinu supersportovních vozidel s klasickým benzinovým ústrojím.

Lucid dále říká, že palubní software má funkci pro rozpoznávání hlasu a bude reagovat na přirozené vzorce řeči. Rozhraní má asistenta, který se postupem času učí preferované nastavení hudby a dalších parametrů vozu, které má každý uživatel rozdílné. Kromě některých fyzických ovládacích prvků na volantu je k dispozici také sada tlačítek k ovládání teploty, klimatizace a hlasitosti audio systému. Co se týče praktičnosti, vůz pojme s přehledem čtyři dospělé osoby a objem předního kufru činí 280 litrů.

Technické parametry Lucid Air Dream Edition Range

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 975 × 1 939 × 1 410 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon696 kW, 947 koní, točivý moment: 1 390 Nm
Baterie118 kWh (100 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 300 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?
Cena od5 450 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze