Lordstown hlásí další problém, soudní bitvu s čínsko-americkým výrobcem Karma

Lordstown hlásí další problém, soudní bitvu s čínsko-americkým výrobcem Karma
Fotografie: Lordstown
  • Karma tvrdí, že Lordstown ukradl jeho nápady a zaměstnance, aby ušetřil peníze
  • Pro Lordstown to aktuálně znamená zpomalení konkurzního řízení

O tom, že společnost Lordstown Motors chtěla urychlit svůj bankrot, ale soudce to zamítl kvůli hrozícím právním sporům se společností Karma Automotive, informovala agentura Reuters.


O automobilce Lordstown Motors je takřka odjakživa slyšet tak, jak si žádná firma nepřeje. Už v roce 2021 totiž americký startup čelil obrovským problémům, neboť obelhal novináře i investory a odcházeli mu klíčoví lidé. Poté v roce 2022 vstal z popela a postavil první dvě auta za pomoci Foxconnu, který jej spoluvlastnil, načež se společnosti navzájem žalovaly.

To bylo v červnu, kdy firma Lordstown Motors Corp. se sídlem v Ohiu, která loni prodala jen tři elektrické nákladní vozy, jak dodává insideevs.com, vyhlásila bankrot. Krátce poté přitom Lordstown požádal amerického konkurzního soudce o urychlení konkurzního řízení, což automobilce mělo poskytnout šanci zbavit se svého majetku již letos v září.

Soudce však výše zmiňovanou žádost zamítl, protože kalifornský soud zvažuje žalobu od jiného startupu, též z oblasti elektromobilů. Výrobce luxusních elektromobilů Karma Automotive se sídlem v Irvine totiž zažaloval společnost Lordstown Motors Corp. v roce 2020, když jako žalobce tvrdil, že Lordstown ukradl jeho nápady a zaměstnance, aby ušetřil peníze.

Soudkyně Mary Walrathová z Delaware, která se zabývala konkurzním řízením, zpochybnila skutečné nároky na duševní vlastnictví a majetek, který společnost Lordstown prodává. „Rozhodující otázkou v tomto případě je, zda dlužníci vlastní majetek, který chtějí prodat,“ uvedla pro Reuters.

Továrna v Ohiu by každopádně neměla být nevyužitá, neboť v ní má vznikat elektromobil Fisker Pear, přičemž výrobcem má být Foxconn v množství minimálně 250 000 kusů ročně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze