Ambiciózní výrobce elektromobilů krachuje. Co za tím stojí?

Ambiciózní výrobce elektromobilů krachuje. Co za tím stojí?
Fotografie: Lordstown
  • Automobilka Lordstown Motors oznámila už dříve ztrátu 171,1 milionů dolarů za první čtvrtletí roku 2023
  • Nyní žaluje Foxconn kvůli porušení smlouvy a podvodu

Okolo firmy Lordstown Motors je veselo již delší dobu. Už v roce 2021 čelila obrovským problémům, neboť americký startup obelhal novináře i investory a odcházeli mu klíčoví lidé. Poté v roce 2022 vstal z popela a postavil první dvě auta za pomoci Foxconnu, který jej spoluvlastnil, a právě ten nyní firma žaluje, jak informuje agentura Reuters a její zprávu přebírá engadget.com.


Dnes společnost zažívá další zajímavý den. Startup zabývající se výrobou elektromobilů se sídlem v Ohiu požádal o ochranu před bankrotem podle amerických zákonů v naději, že najde kupce, a současně žaluje svého investičního partnera, společnost Foxconn Technology, za porušení smlouvy a podvod. Lordstown v žalobě tvrdí, že kroky Foxconnu „měly v úmyslu zničit podnikání amerického startupu“.

Tchajwanský Foxconn, známý především montáží iPhonů, koupil továrnu v Lordstownu v Ohiu (bývalá továrna automobilky General Motor) na konci roku 2021 a o rok později souhlasil s investicí dalších 170 milionů dolarů do Lordstown Motors. V dubnu však Foxconn pohrozil ukončením dohody s tím, že pokles akcií Lordstownu pod 1 dolar na akcii po dobu 30 obchodních dnů v řadě představuje porušení jejich dohody. Lordstown Motors dementoval tím, že tato tvrzení nemají žádné opodstatnění a obvinil Foxconn, že vědomě jednal se špatným úmyslem, aby získal kontrolu nad továrnou a jejími zaměstnanci, aniž by měl v úmyslu podporovat Endurance, první elektrický pickup značky.

Rozhodnutí vyhlásit bankrot ale ani tak není velkým překvapením – v květnu totiž Lordstown uvedl, že se výroba pravděpodobně zastaví „v blízké budoucnosti“ a že společnost půjde do konkurzu, pokud její spolupráce s Foxconnem nebude pokračovat. Lordstown také vykázal ztrátu 171,1 milionů dolarů za první čtvrtletí roku 2023.


Navzdory našemu úsilí a serióznímu odhodlání k partnerství Foxconn úmyslně a opakovaně neplnil dohodnutou strategii, takže nám zůstala ochrana před bankrotem podle kapitoly 11 jedinou možností, jak maximalizovat hodnotu aktiv Lordstownu ve prospěch našich akcionářů,“ uvedl Edward Hightower, generální ředitel a prezident Lordstownu v tiskové zprávě. „V souladu s tím budeme důsledně prosazovat naše soudní nároky proti Foxconnu.

Foxconn se proti tomu v prohlášení samozřejmě ohradil: „Společnost LMC (Lordstown Motors Corporation) se neustále pokoušela uvádět veřejnost v omyl a nebyla ochotna plnit investiční dohodu mezi oběma stranami v souladu s jejími podmínkami. Společnost Foxconn původně doufala, že bude pokračovat v jednáních a dosáhne řešení, které by uspokojilo všechny zúčastněné strany, aniž by se uchýlila k právním krokům, ale obě strany zatím nedospěly ke konsensu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze