Lightningem to nekončí. Ford nabídne i velká elektrická SUV

Lightningem to nekončí. Ford nabídne i velká elektrická SUV
Fotografie: Ford
  • Ford chystá další dvě elektrické platformy
  • Vyvíjí je samostatně, nikoliv ve spolupráci s Rivianem
  • Oficiálně oznámil elektrický Explorer a Lincoln Aviator

Poprask, který se strhl okolo očekávané premiéry elektrifikovaného Fordu F-150 Lightning, a především jeho ceny, přiměl manažery koncernu s modrým oválem přispěchat s oznámením dalších podobných projektů. Vybrali si ideální chvíli, světová média jsou stále ještě plná velkého elektrického pick-upu a jejich pozornost, upřená aktuálně na Ford, se v tuto chvíli přinejmenším vyrovná citlivosti vůči zprávám o Tesle. A tak se tato zpráva bezpochyby rovněž rozšíří rychlostí internetového připojení.

Oficiálně jsme se dozvěděli, co se už nějakou dobu šušká: do roku 2025 Ford připraví dvě nové elektrické platformy. A rovnou už také víme, že na první z nich vyjedou technická dvojčata Ford Explorer a Lincoln Aviator. A podle slov zástupců firmy budou později během aktuální dekády následovat další „robustní SUV“. Siluetu jednoho takového nám Ford už ukázal; mohlo by jít o Bronco. Cílem je prý vyrábět 40 % elektromobilů v roce 2030. Novinek se každopádně nedočkáme před rokem 2025, kdy se mají nové platformy představit. Nic bližšího ohledně termínu podle insideevs.com Ford neprozradil.


Že bude dalším na řadě právě Explorer, je vzhledem k výše napsanému pochopitelné, ovšem zároveň odvážné. Asi víte, že Ford F-150 je vůbec nejprodávanějším autem v USA napříč kategoriemi, ale že je právě velký Explorer dlouhodobě nejprodávanější SUV tamtéž, už příliš obecně známo není. Po Mustangu Mach-E, který se přiživil na slávě sice extrémně populárního, avšak přeci jen okrajového modelu, jde tedy o skok do hlavního proudu. A tam už jde o samotné přežití. Ford zvolil dobrý směr, ale neměl by pokazit kritická první tempa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze