Lexus ukazuje, jak minimální je rozdíl mezi realitou a virtuálním světem

Lexus ukazuje, jak minimální je rozdíl mezi realitou a virtuálním světem
  • Úkolem bylo pořídit prakticky totožné fotografie Lexusu LC jako najdeme ve hře Gran Turismo
  • Lexus spolupracoval s fotografem Jaysonem Fongou

Lexus provedl netypický experiment. S využitím kupé LC 500 naaranžovala scény z počítačové hry Gran Turismo Sport v ulicích Londýna. Cílem bylo ukázat, jak je hranice mezi virtuálním a reálným světem mnohdy takřka neviditelná. Ostatně se na to můžete podívat sami.

Lexus LC 500

V nabídce je velmi detailní nastavení – proporce a orientace hotové fotografie, expoziční doba i míra otevření clony virtuálního fotoaparátu. Ve hře najdeme řadu automobilů, včetně Lexusu LC. Britská pobočka Lexus se proto rozhodla uspořádat zajímavý experiment, tedy pokusit se převést do reálného světa záběry zachycené na konzoli. Lexus pozval ke spolupráci automobilového fotografa Jaysona Fonga. První část projektu se zaměřila na výběr příslušných lokalit. Z řady míst dostupných ve Velké Británii padla volba na Londýn a jeho místa, která se od chvíle, kdy je tvůrci hry přenesli do virtuálního světa, změnila nejméně.

Potom Fong zapnul konzoli a ve vlastním obývacím pokoji pořídil virtuální snímky. „Jako fotograf motoristických sportů používám hru k tomu, abych důkladně prozkoumal závodní dráhy, na kterých pak pracuji, jako jsou Goodwood nebo Brands Hatch. Zjišťuji, jak na nich pořízené fotografie mohou ve skutečnosti vypadat. Je to až děsivě přesné,“ říká Jayson Fong. Hotové snímky si nahrál fotograf do chytrého telefonu a přesunul se do terénu.

Najdi pět rozdílů

Jayson Fong společně s podpůrným týmem odvezl Lexus LC 500 do centra Londýna, aby provedli stejné záběry v reálném světě. Prvním místem byla ulice Wellington Street. Záběr vznikl kolem 21. hodiny, aby co nejlépe zachycoval atmosféru osvětlených výloh obchodů, jež dýchá ze snímku vytvořeného v Gran Turismo Sport.

Lexus LC 500

Fong stále porovnával s realitou vzorovou fotografii, kterou vytvořil na konzoli, a snažil se dosáhnout identického záběru. Nastavil i stejný čas expozice ve svém fotoaparátu, aby byly podmínky dokonale shodné. Jiné snímky vznikaly časně, dokonce ve čtyři hodiny ráno, kdy byl pohyb v ulicích minimální. Problém však představovalo světlo, které se měnilo s postupujícím východem slunce a nutilo fotografa pracovat ve spěchu.

Posledním krokem byla postprodukce fotografií vytvořených v reálném světě. Změny se týkaly především odstranění poznávacích značek (ve hře je totiž kupé od Lexusu nemá) a drobné úpravy světla. Výsledky jsou překvapivě věrné a doslova k nerozeznání.

Gran Turismo jako jedna z nejslavnějších závodních her pro herní konzole PlayStation nabízí realistický model jízdy a dokonalé kopie automobilů a světa kolem nich. Nejnovější verze nazvaná Gran Turismo Sport byla navíc rozšířena o režim Scapes, který umožňuje hráči vyzkoušet si roli sportovního fotografa. Díky němu lze vybrané auto umístit do jednoho z mnoha míst na světě a následně pořídit jeho realisticky vypadající fotografii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze