Konec nudy u Superchargerů. Začnou u nich růst malé ráje

1
Konec nudy u Superchargerů. Začnou u nich růst malé ráje
Fotografie: bk World
  • Zázemí u nabíjecích stanic je něco, o čem se dlouho mluví, ale skoro nikdo nekoná
  • Čas strávený u stojanu si přitom přímo říká o komerční využití
  • Tesla se rozhodla přijmout výzvu i na evropském kontinentě

Zatímco v mateřských Spojených státech už některé Superchargery vyrostly přímo v nejrůznějších komerčních areálech, kde jsou služby na dosah ruky, případně zavolání pikolíka, v Evropě se tento model zatím z nějakého důvodu neujal. Řada nabíječek sice stojí přímo na parkovištích obchodních center, avšak zpravidla nenabízejí ani přístřešek, natož snadný či rychlý přístup k občerstvení či nákupům. Prolomit vyčkávání všech stran se rozhodli v Audi a postavili v Norimberku pilotní Charging Hub, který umožňuje majitelům koncernových vozů, ale omezeně i ostatním motoristům, posedět v pohodlném křesle pod klimatizací, vypít si kávu nebo otevřít knížku. Nechybí samozřejmě sociální zařízení a doplňkové služby.

Podobnou cestu, jak z Evropanů vytáhnout nějaké peníze navíc a svým službám vrátit už poněkud omšelý lesk výjimečnosti, se rozhodla vyzkoušet i Tesla. Už v červnu otevřela v německém Endsee u tamější stanice Superchargerů stylový stánek se základními službami poskytnutý rovněž německou společností bk World s širokými zkušenostmi z oboru. Ta uvádí, že jde o malé dobíjecí ráje na dlouhých cestách, realita je ovšem trochu prozaičtější. Typizované modulární kontejnery nazvané Qube v moderním designu nabídnou přístřeší, sociální zařízení, posezení, dětský koutek a automaty s jídlem a nápoji. K nadstandardu patří trocha zeleně a také kóje k obchodnímu jednání. Minimální velikost je 50 metrů čtverečních, tu lze ale navýšit.

Samotné kontejnery se převážejí hotové a snadno se vejdou na běžný kamion. Jejich instalace je velice rychlá, stačí stabilní podložka, přípojka elektřiny, vody a kanalizace. Není jasné, zda má být celý projekt pro Teslu výdělečný, avšak situace, kdy konkurence nabízí lepší služby, je pro ni zjevně nepřípustná. Stánek zatím stojí jediný, ovšem do pěti let by měly vyrůst v celé Evropě. Mezi zásady patří poskytování zdravých, čerstvých potravin od lokálních dodavatelů, včetně místních specialit. V první stanici v Endsee jsou k například k mání francká vína, skvělé čokolády nebo kvalitní oleje.