Kia připravuje sedan s 800V systémem, na 300 km se nabije za 20 minut

Kia připravuje sedan s 800V systémem, na 300 km se nabije za 20 minut
Fotografie: Kia Motors
  • Design vozu pravděpodobně bude vycházet z konceptu Imagine by Kia
  • Díky 800voltovému systému baterií by měl být schopný velmi rychlého nabíjení
  • Přijít by měl v roce 2021 jako odrazový můstek k dalším elektromobilům značky

Loni v Ženevě Kia konceptem Imagine by Kia naznačila, kam by chtěla designově směřovat s elektromobily. Teď electrek.co přichází s informací, že první model Kia, který je od počátku navržený jako elektromobil, bude crossover s tvary sedanu a bude mít 800V bateriový systém, který umožní extrémně rychlé nabíjení.

Právě vyšší voltáž je klíčem k rychlému nabíjení. Z toho těží například i Porsche Taycan, které má nejrychlejší nabíjení na trhu, i když ani to se svými 250 kW nedokáže využít plný potenciál nejlepších Hyperchargerů, které mají 350 kW. Uvidíme tedy, na jaký výkon se dostane u připravovaného sedanu Kia.

Ta říká, že extra rychlé nabíjení nemusí být výsadou jen drahých vozů prémiových značek, a to chce právě tímto modelem ukázat. I když přiznává, že levnější elektromobily značky Kia si i do budoucna zachovají 400voltový systém a rychlejší nabíjení bude výsadou dražších modelů. Nový sedan by se podle údajů společnosti Kia měl nabít na ujetí 300 km za méně než 20 minut.

Má přijít v roce 2021 a plnit roli i jakéhosi „výstavního elektromobilu“, který bude mít ty nejlepší technologie značky a přitáhne pozornost i na levnější vozy, které mají následovat. „Do roku 2025 chceme mít v Evropě 11 elektromobilů a toto je odrazový můstek,“ říká Carlos Lahos, marketingový manažer Kie Europe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze