Kia představila nové Sorento Plug-in Hybrid, je nejvýkonnější i nejúspornější

Kia představila nové Sorento Plug-in Hybrid, je nejvýkonnější i nejúspornější
Fotografie: kia-express.cz
  • Kia Sorento Plug-in hybrid nabídne systémový výkon 265 koní a krouticí moment 350 Nm
  • Má obrovský kufr a bude k dispozici i varianta pro 7 cestujících
  • Na český trh se dostane začátkem roku 2021

Společnost Kia Motors dnes poprvé odhalila Sorento Plug-in Hybrid, které v rámci SUV značky Kia představuje nejvýkonnější variantu, který má zároveň nejnižší spotřebu a emise. Nové provedení spojuje praktičnost s nízkými provozními náklady a vysokým výkonem.

Nové Sorento Plug-in Hybrid je druhým elektrifikovaným provedením v nové modelové řadě Sorento, řadí se tak po bok nízkoemisní verze Sorento Hybrid. Nová varianta spojuje výkonný přeplňovaný zážehový motor s vysokokapacitním bateriovým modulem a výkonným elektromotorem, čímž umožňuje absolvovat kratší jízdy pouze na elektřinu zcela bez lokálních emisí.

Varianta Plug-in Hybrid zároveň klade důraz na prostornost a všestrannost prostřednictvím pokrokové platformy pro Sorento čtvrté generace, od počátku navrhované pro zástavbu elektrifikovaných hnacích jednotek. Díky nové platformě a velké karoserii si Plug-in Hybrid zachovává velkorysý prostor v kabině i zavazadelníku.

Sorento Plug-in Hybrid završuje nabídku nového Sorenta čtvrté generace a je jednou ze dvou elektrifikovaných verzí pro evropské zákazníky,“ říká Pablo Martinez Masip, ředitel produktového plánování a tvorby cen ze společnosti Kia Motors Europe. „Využívá přeplňovaný hybridní pohon k posílení výkonu při současném snížení ekologických dopadů i provozních nákladů. Obliba plug-in hybridů v Evropě stále roste, přičemž nové Sorento se stane jedním z nejprostornějších, nejpraktičtějších a nejvšestrannějších elektrifikovaných modelů na trhu.

Kia Sorento Plug-in hybrid je nejvýkonnější verze

Srdcem hybridního ústrojí je přeplňovaný spalovací motor (1,6 litru) T-GDI (zkr. Turbocharged Gasoline Direct Injection), který sám o sobě dosahuje nejvyššího výkonu 180 koní a točivého momentu 265 Nm. Spalovacímu motoru sekunduje vysokokapacitní lithium-iont polymerový akumulátor (13,8 kWh) a elektromotor o výkonu 66,9 kW a točivém momentu 304 Nm. S uvedenými komponentami pak Sorento Plug-in Hybrid disponuje systémovým výkonem 265 koní a točivým momentem 350 Nm.

Klíčovou roli v zástavbě nového hnacího ústrojí sehrála nová platforma Kia pro SUV střední třídy, navržená pro Sorento čtvrté generace a tvořící základ nového plug-in hybridního provedení, která má bateriový modul umístěný pod podlahou kabiny, neomezuje tak prostor pro cestující ani zavazadla. Sorento Plug-in Hybrid tak nabídne velkorysý prostor pro pět/sedm cestujících, stejně jako hybridní varianta nebo naftové provedení. Jelikož větší bateriový modul zásadněji nezasahuje do prostoru pro zavazadla, model nabízí i jeden z největších zavazadelníků v dané třídě – se dvěma řadami nesklopených sedadel až 809 litrů (v případě sedmimístné verze), resp. 898 litrů (5 míst). Při plně rozložených sedadlech sedmimístné verze zbývá pro zavazadla 175 litrů (v případě sesterského hybridu 179 litrů).

Sorento Plug-in hybrid přijede do Česka příští rok

Nové Sorento Plug-in Hybrid pro evropské i další trhy se bude vyrábět v korejském výrobním závodu Kia ve Hwasungu. Zahájení prodeje na vybraných trzích v Evropě, mezi něž patří i Česká republika, je naplánováno na začátek roku 2021. Na všechny modely prodávané v Evropě se bude standardně vztahovat jedinečná sedmiletá záruka Kia (s omezením na 150 tisíc km), pokrývající i bateriový modul a elektromotor.

Technické parametry Kia Sorento (2020) Plug-in hybrid (5 míst)

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 810 × 1 900 × 1 700 mm, 2 015 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: 4×4
Výkon195 (132 + 67) kW, 265 (180 + 91) koní, točivý moment: 350 Nm
Baterie? (13,8 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenípalubní: 3,3 kW, konektory: Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 1,6 l / 100 km
Cena od1 354 980 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze