Kia Niro dostala radikální facelift, téměř není k poznání

3
Kia Niro dostala radikální facelift, téměř není k poznání
Fotografie: Kia
  • Asijské značky při faceliftu obyčejně rozsáhle modernizují, aniž by to bylo navenek znát
  • Speciálně Kia při této příležitosti už několikrát dokonce pro stejný model změnila platformu
  • Nyní zřejmě nastal čas s podobnou praxí skončit

Automobily Kia byly donedávna známé jinými kvalitami než výrazným designem. To se nyní rychle mění a počínaje elektromobilem EV6 začíná značka posílat na silnice kreace, jaké by donedávna byly odvážné i v rámci konceptů. Další velmi výraznou tváří bude inovovaná Kia Niro, které se vyrábí už od roku 2016, avšak bývalo občas haněno za přespříliš konzervativní vzhled. To už nyní rozhodně nehrozí.

Technické podrobnosti zatím neznáme, avšak vzhledem k investicím, které zjevně mířily do kompletně překopaného exteriéru i interiéru, se nějakých lahůdek zřejmě ještě dočkáme. Rozhodně je však o čem mluvit i v případě úprav, zjevných na první pohled. Už před několika dny zveřejněné obrázky siluet, ponořených do hlubokých stínů a oživených výraznými světelnými podpisy, naznačovaly pořádný rozmach. Avšak fotografie vozu, který se čerstvě kompletně odhalil na autosalonu Seoul Mobility Show 2021, překonaly všechny představy.

Velký facelift nazývá továrna novou generací

Tisková zpráva hovoří o designové filozofii Spojené protiklady, která se zde naplňuje už ze samé podstaty. Vůz si totiž zachoval základní, utilitární linie stávajícího Nira a na ně aplikoval moderní, velmi výrazné detaily. Především tzv. tygří masku s „pulzujícími“ denními světly a zcela přepracovanou záď, která dokonce přišla o okénka v C-sloupcích ve prospěch výrazné kontrastní linky, zakončené lomenými koncovými světlomety s pozitivním vlivem na aerodynamiku. Takovou jsme už viděli na konceptu Habaniro z roku 2019.

Kámen na kameni ovšem nezůstal v interiéru. Nové a výrazně odvážnější, byť ve finále jednodušší tvary dostala palubní deska, zdobená rozmáchlou šikmou linií a navazující na rovněž přepracované výplně dveří. Ovládání se zjevně zbavilo velké části tlačítek, což zbudí kontroverzní reakce, a také mechanického voliče převodovky. Virtuální přístrojovka se spolu s vyvýšeným infodisplejem dostala na prominentnější pozici v samostatně stojícím modulu (ten rovněž nepřiroste k srdci každému) bez jakéhokoliv stínění. Nová jsou rovněž sedadla i dvouramenný volant. V interiéru se podle dnešní módy rozsáhle uplatnily znovupoužité materiály, například stropnice je z recyklovaných tapet, v sedadlech zase najdeme biopolyuretan a tkaninu z eukalyptových celulózových vláken.

Linie interiéru se zjednodušily, zároveň se ale mnohem více odvázaly

Omlazené Niro se dostane na český trh počátkem příštího roku, nabídka by měla i nadále zahrnovat klasický hybrid, plug-in hybrid i čistý elektromobil, ve všech případech zatím neznámých parametrů. Kia však už oznámila, že přidala novou funkci Greenzone, která u hybridů automaticky aktivuje čistě elektrický mód v bezemisních zónách, případně v uživatelsky nastavených místech.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Pane Čermáku, nejedná se o žádný facelift, ale o nový model. To je jako byste tvrdil, že Octavice IV je třeba čtvrtý facelift modelu Octavie. V celém článku je potřeba zapracovat na vhodnosti a použitý určitých výrazů. Někdy ty pojmy a slovíčka používáte trochu pomýleně. :-) Omlouvám se za kritiku. Jinak jsem fanoušek Fdrive.cz :-))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze