Když může Peugeot, tak Citroën taky. Přivítejte elektrické Berlingo

Když může Peugeot, tak Citroën taky. Přivítejte elektrické Berlingo
  • Elektromobil dojede na jedno nabití až 170 kilometrů
  • Záruka na baterie je poskytována na 8 let nebo 100 tisíc kilometrů
  • Na český trh se E-Berlingo dostane pravděpodobně v září

Peugeot svůj Partner Electric představil již docela dávno, proto jsme čekali, kdy se osmělí i Citroën Berlingo. A voilà! Berlingo dostalo před jméno písmeno E, které jasně značí elektřinu pod kapotou. E-Berlingo se dodává ve variantě Multispace, což znamená až 5 osob nebo opravdu rozměrný náklad. S pasažéry je pro zavazadla vyčleněno 675 litrů a po odstranění sedadel se prostor zvětší až na 3 tisíce litrů. K tomu ještě přidejte 78 litrů různých otevřených i uzavřených úložných prostorů.

Tolik místa se do „citróna“ vešlo i navzdory dvojici lithium-iontových baterií s vysokou energetickou hustotou a kapacitou 22,5 kWh. Baterie najdete ve spodní části a zaručují dojezd 170 kilometrů. Naštěstí je však odhadovaná vzdálenost reálnější než tomu je u konkurence, jinak by o moc velkou díru do světa nešlo. Výkon elektromotoru je nevelkých 67 koní, což ale bude kompenzovat vysoký točivý moment. Pokud by se vám E-Berlingo nedejbože rozsypalo, dvojitý šíp poskytuje záruku 8 let nebo 100 000 km na baterie a pět let nebo 50 000 kilometrů na elektrické hnací ústrojí. Značně prodloužené jsou také servisní intervaly, což jistě ušetří nějakou tu korunku. Díky rekuperaci se méně opotřebovávají brzdy, převodovka a spojka – nejproblémovější a nejdražší části automobilů samozřejmě chybí.

Uvnitř najdete všechny nutnosti v čele s klimatizací nebo 7palcovým displejem s funkcí MirrorScreen nebo CarPlay. Připlatit si můžete také třeba za parkovací kameru nebo za navigaci, která dokáže zprostředkovat informace o maximální povolené rychlosti a dopravní informace a zobrazit na mapě dosažitelné body zájmu i dobíjecí stanice v okruhu vozu v závislosti na stavu nabití baterie a dojezdu. Nové E-Berlingo Multispace se bude montovat v továrně ve španělském městě Vigo. Na španělský trh se dostane na začátku května a od září bude zahájen jeho prodej v dalších zemích. Kdy a za kolik se dostane k nám, to zatím nevíme.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze