Kdo vlastní nejmodernější nabíjecí stanici v Evropě?

Kdo vlastní nejmodernější nabíjecí stanici v Evropě?
  • Nabíjecí stanice provozovaná Hondou umožňuje dobíjet až čtyři vozy naráz
  • Nabíjení je možné výkonem až 150 kW
  • Honda bude tuto veřejnou dobíjecí stanici využívat i ke svému výzkumu
  • V plánu je rovněž stanice na výrobu a čerpání vodíku

V německém Offenbachu byla otevřena nejmodernější veřejná dobíjecí stanice pro elektromobily v Evropě. Využívá 940V technologii, která umožňuje dobíjet současně až čtyři vozy s různými typy konektorů. Veřejnou dobíjecí stanici napájí zdroje obnovitelné energie včetně fotovoltaických panelů na střeše stanice. Při napětí 940 V dokáže stanice dodávat energii o maximálním výkonu 150 kW pro čtyři simultánní připojení.

Dobíjecí stanici bude provozovat oddělení vývoje Hondy, které také zaručí její kompatibilitu s příštími generacemi technologií elektromobilů. Stanice vznikla díky výzkumnému projektu Hondy „Chytrá firma“ ve městě Offenbach. Cílem projektu je vyvinout inteligentnější a úspornější způsoby využívání zdrojů energie. Automobilka ale nechce zůstat jen u elektromobility a v pozdější fázi tohoto výzkumného projektu plánuje instalovat také vodíkovou čerpací stanici se zabudovaným generátorem vodíku. Stejně jako 940V dobíjecí stanice bude moci využívat výhradě energii z obnovitelných zdrojů. Bude rovněž vybavena inteligentním úložištěm energie s možností napájení místních elektrických sítí.

Yasunori Oku, generální viceprezident společnosti Honda, uvedl: „Považujeme Evropu a zejména Německo za jednu z nejdůležitějších oblastí pro šíření a rozvoj elektromobility. Společnost Honda Europe zintenzivňuje výzkumné aktivity v provozovně v Offenbachu a přispívá k rychlému rozšiřování infrastruktury veřejných dobíjecích stanic.“ Vývojové oddělení musí na elektromobilech zapracovat. Momentálně u nás žádný elektromobil Honda není k sehnání, i když se například v USA prodával elektrický model Jazz. Překvapivě dobře je však na tom v oblasti vodíkových pohonů, kde již automobilka představila první vodíkový model Clarity.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze