Honda Clarity EV to hraje na hmotnost a cenu, nikoli dojezd

Honda Clarity EV to hraje na hmotnost a cenu, nikoli dojezd
  • Dojezd 130 kilometrů je podprůměrný, ale Honda chce bodovat cenou
  • Cenovka startuje na 35 tisících dolarech, což je o necelé tři tisíce méně, než dáte za Chevrolet Bolt s větším dojezdem

Vítej, Hondo Clarity EV! Právě tento model japonské automobilky bude dalším z mnoha, kteří si budou chtít ukousnout kousek trhu pro sebe. Již podle názvu je patrné, že půjde o elektromobil. Jak si stojí v porovnání s konkurencí?

Pojďme hned k té nejdůležitější věci, tedy dojezdu. Ten není nikterak veliký, konkrétně jde o 80 mil, tedy necelých 130 kilometrů. Pro srovnání: Chevrolet Bolt urazí až 238 mil (380 kilometrů). Honda se neubrání ani srovnání s japonskými rivaly – Toyotou a Nissanem. Na poli elektromobilů má však Honda jednoznačně nejmenší zkušenosti.

Pokud se podíváme na konkurenci, Nissan Leaf, BMW i3 i Volkswagen e-Golf jsou na tom s dojezdem podstatně lépe. Jistě se však najdou tací, kterým dojezd bude stačit. Honda šla cestou minimalizace hmotnosti a ceny, ale je otázka, zda to ponese své ovoce. Konkurenční Chevrolet Bolt startuje na 37 495 dolarech, zatímco Honda si za svůj elektromobil řekne 35 tisíc dolarů. A to již není takový rozdíl, pokud za příplatek dvou a půl tisíce dolarů teoreticky dostanete až o 250 kilometrů větší dojezd.

Honda Clarity se prodává od roku 2008 a pohání jí vodík. První generaci, která se prodávala až do roku 2014, poháněl elektromotor o výkonu 134 koní a 256 Nm točivého momentu, dojezd činil až 390 kilometrů.

Zdroje: cleantechnica.com, electrek.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze