Honda Clarity Fuel Cell míří do Evropy

1
Honda Clarity Fuel Cell míří do Evropy
  • Tyto automobily tvoří součást demonstračního programu EU HyFIVE
  • Honda předá automobily zákazníkům v Londýně a Kodani
  • Jde o projev záměru Hondy „elektrifikovat“ 2/3 své nabídky do roku 2030

Prvních šest automobilů z programu Honda Clarity Fuel Cell se dostává do Evropy, konkrétně budou v rámci demonstračního projektu HyFIVE (Hydrogen for Innovative Vehicles) předány zákazníkům v Londýně a Kodani. Jedná se o projekt, který je financován podnikem FCHJU (Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking). Pro ty, co by nevěděli: jedná se o vodíkový pohon, který nabízí třeba i Toyota Mirai.

Honda Clarity Fuel Cell má palivový článek umístěn pod kapotou, což má za následek dostatek prostoru až pro pět cestujících. Dojezd dle EPA činí až 589 kilometrů.

Thomas Brachmann, hlavní projektový inženýr společnosti Honda Research and Development a vedoucí programu Honda Clarity Fuel Cell v Evropě, uvedl: „Společnost Honda si neustále udržuje čelní pozici v oblasti technologie vodíkového palivového článku a má za sebou více než 30 let výzkumu a vývoje. Nástup těchto vozů v Evropě a účast společnosti Honda v programu HyFIVE jsou dalšími kroky k naplnění vize společnosti o plné komercializaci této technologie.“

Projekt HyFIVE si klade za cíl navyšovat povědomí o technologii vozů s palivovými články a rozšiřovat infrastrukturu po celé Evropě. Po dokončení projektu bude 185 vozů s palivovými články od pěti výrobců v užívání nejen soukromých, ale i firemních zákazníků v Dánsku, Rakousku, Itálii, Německu, Švédsku a Velké Británii.

Clarity Fuel Cell představuje závazek, který nedávno oznámil prezident společnosti Takahiro Hachigo. Ten si přeje, aby byly do roku 2030 dvě třetiny všech prodávaných vozů vybaveny elektropohonem.

Zdroj: tisková zpráva