Kalifornie umožní čínské firmě WeRide testovat vozidla bez řidiče s cestujícími

1
Kalifornie umožní čínské firmě WeRide testovat vozidla bez řidiče s cestujícími
Fotografie: Chevrolet
  • Povolení je platné na tři roky, WeRide ovšem nemůže službu nabízet široké veřejnosti
  • WeRide využije 12 aktivních vozidel, která budou v San Jose a blízkém okolí

Jak informovala agentura Reuters, čínský startup WeRide, jenž se zabývá autonomním řízením, obdržel od kalifornských úřadů povolení k testování svých vozidel bez řidiče s cestujícími. Paradoxně povolení přichází v době, kdy se USA chystají zakázat vozidla se systémy vyvinutými v Číně, protože se Bidenova administrativa údajně obává, že propojená vozidla budou využívat systém sledování řidiče k odposlouchávání nebo nahrávání rozhovorů cestujících, případně k nežádoucímu převzetí kontroly nad samotným vozidlem, jak jsme vás informovali již dříve.

Povolení konkrétně poskytla Kalifornská komise pro veřejné služby (CPUC) začátkem tohoto měsíce s dobou trvá na tři roky. WeRide díky němu může převážet cestující v testovacích vozidlech s řidičem i bez něj. Čínská firma ovšem nesmí nabízet jízdy široké veřejnosti, stejně jako za jízdu nemůže požadovat poplatek.

WeRide využije 12 aktivních vozidel, která budou v San Jose a blízkém okolí, jak uvedla CPUC v prohlášení pro agenturu Reuters. Společnost WeRide, jež byla založená v roce 2017, přitom získala už v roce 2021 povolení od Kalifornie k testování svých vozidel, tenkrát ovšem ještě bez cestujících. Povolení pro jízdu bez řidiče přitom Číňané obdrželi v minulosti už v Singapuru a Spojených arabských emirátech.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Při prvním incidentu jim dají pokutu, která je zlikviduje. Jinak si to nedokážu vysvětlit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze