K narušení závodu v Berlíně se přihlásili aktivisté z „Poslední generace“

1
K narušení závodu v Berlíně se přihlásili aktivisté z „Poslední generace“
Fotografie: Formule E
  • Aktivisté vnikli na závodní dráhu před startem nedělní ePrix
  • Upozornit chtěli na zhoršující se klimatické podmínky
  • V průběhu víkendu organizace v Berlíně pořádala hned několik protestů

O uplynulém víkendu hostilo hlavní město Německa na bývalém letišti Tempelhof dvojitý závod Formule E. Hlavní program, tedy samotnou ePrix, před jejím nedělním pokračováním narušilo několik protestujících. Ti překonali ochranou bariéru, vběhli na trať a posadili se před auta čekající na ostrý start. Startovní procedura byla v důsledku těchto událostí odložena zhruba o 10 minut, než se pořádkové službě podařilo znovu zajistit bezpečnost.

K protestu se přihlásila aktivistická skupina pod názvem Letzte Generation (Poslední generace). Jak se ukázalo, nešlo o jediný projev této organizace. V průběhu víkendu na několika místech v Berlíně uspořádala několik dalších demonstrací. Ve svých projevech vyzývá tamní vládu k přijetí mnohem přísnějších regulí v boji proti klimatické změně. O svém činu organizace informovala prostřednictvím Twitteru: „Jsme na závodní dráze Formule E abychom bili na poplach. Je čas zpomalit. S nohou na plynu jsme na dálnici a řítíme se do klimatického pekla.“ Vedení série Formule E k incidentu vydalo jen stručné prohlášení, ve kterém shrnulo okolnosti a pochválilo pořádkové složky za zvládnutí situace.


„Nevím jaký byl jejich cíl a čeho se snažili dosáhnout, ale vypadalo to jako že si chtějí sednout na dráhu a vyvolat nějaké nepokoje,“ sdělil po závodě druhý v cíli Jake Dennis pro the-race.com. „Naštěstí se to stalo před tím, než zhasla světla. My jsme tak mohli sedět a čekat. Myslím že všichni jezdci odvedli dobrou práci, zůstali v klidu, protože takové situace mohou zvýšit napětí. Ale v první zatáčce to bylo relativně čisté.

V posledních 12 měsících se jedná o druhé narušení prestižních závodů pod hlavičkou FIA. Poslední případ měli na svědomí členové hnutí Just Stop Oil, kterým se podařilo vniknout na závodní dráhu v Silverstone během loňské Velké ceny F1. Několik členů se dostalo do rychlé pasáže Wellington Straight při zahřívacím kole. Závod posléze na dlouhé minuty zastavila velká havárie čínského pilota Alfa Romeo Zhoua.

Diskuze ke článku
Karel Schmidt
Karel Schmidt
Tak tohle je zase střela zcela mimo cíl, tato skupina jsou skuteční lunetici.
Formule E je budoucnost závodění, elektrické formule, sledovaný zdroj elektřiny a spočítaná uhlíková stopa, s prominutím, každého uprdnutí.
Nechtějí se přilepit k solárním panelům, nebo vylézt na větrné elektrárny?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze