Jsou elektromobily budoucnost? VW říká že ano, ale bude zapotřebí 40 gigatováren

2
Jsou elektromobily budoucnost? VW říká že ano, ale bude zapotřebí 40 gigatováren
  • V roce 2025 bude automobilový průmysl potřebovat 1,5 TWh baterií
  • Svou „gigatovárnu“ má zatím pouze Tesla, plánují ji však i další automobilky

Cena baterií klesá každým rokem. Vypadá to ale, že jestli se elektromobily začnou masově vyrábět, tak budeme potřebovat ohromné množství továren na baterie. Studii popisující potřebu minimálně čtyřiceti „gigatováren“ v horizontu osmi let si nechal vypracovat koncern Volkswagen Group. O problému se rozmluvil Ulrich Eichhorn, ředitel vývoje a výzkumu ve Volkswagenu, který počítá s mohutným zvýšením výroby elektromobilů.

Pan Eichhorn říká, že v roce 2025 bude Volkswagen potřebovat minimálně 200 gigawatthodin elektřiny a pokud budou i ostatní automobilky cílit na 25procentní výrobu elektromobilů, bude celková potřebná kapacita až 1,5 terawatthodin. Právě tolik je ekvivalentem 40 „gigatováren“. Jasný náskok má americká Tesla, která již „gigatovárnu“ má, a další budou následovat například i v Evropě. Do baterií však budou muset investovat i další automobilky, proto svou plánuje i takový Daimler.

Zdroj: autonews.com

Diskuze ke článku
Peppa
U VW měli budíček
Adam Cvrček
Adam Cvrček
Další problém nastane až si všichni tyhle lidi, co budou mít auta na elektřinu, budou ty auta taky chtít nabíjet na což bude potřeba neuvěřitelný množství elektřiny a na výrobu této elektřiny ropa a další neobnovitelné zdroje (ano jsou tady i obnovitelné a jaderné elektrárny ale výroba veškeré elektřiny jenom obnovitelnými zdroji je zatím pouze sen).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze