Je to oficiální. Rimac Nevera je nejrychlejší auto na světě!

3
Je to oficiální. Rimac Nevera je nejrychlejší auto na světě!
Fotografie: Rimac
  • Neoficiální rekord z chorvatského letiště byl ještě vylepšen
  • Rimac Nevera tím prý dosud neřekl poslední slovo
  • Další tah bude v tuto chvíli zřejmě na Tesle

Již nedávný neoficiální rekord na chorvatském letišti leccos naznačil, nyní se ale Mate Rimac, majitel eponymní automobilky, vydal za odborníky na slovo vzatými, aby jeho snažení potvrdili oficiálně. Na kalifornské dragsterové trati Famoso Raceway, před zraky a stopkami tamějších komisařů, a ve spolupráci s odborníky z firmy DragTimes, ustavil Rimac Nevera nový světový rekord. Čtvrt míle zajel za 8,582 sekundy. Stal se tak oficiálně nejrychlejším produkčním autem planety. Náskok na zatím nejlepší zaznamenaný čas Tesly Model S Plaid činí zhruba šest desetin sekundy, což je v těchto oblastech propastný rozdíl. Uvidíme, s čím přijde nová Tesla Roadster a zda Elon Musk ještě nepřehodnotí své rozhodnutí neuvést Model S Plaid+.

Rychlost v cíli dosáhla 167,51 mph (269,52 km/h) a vůz zajel rekord na sériových pneumatikách Michelin Pilot Sport 4S. Teplota vzduchu činila 37 °C, trať byla zahřátá na 65 °C a zároveň pokrytá vysoce lepivou směsí VHT. Za volantem seděl Brooks Weisblat, expert na sprinty z firmy DragTimes. Zlepšil tím dosavadní neoficiální rekord z chorvatského letiště téměř o čtyři setiny sekundy. Zároveň pokořil deset let starý čas Rimacu Concept One, tehdejší oficiální světový rekord, o 1,4 s. Rekordní čas se podařilo zajet až na 11. pokus, vůz za tu dobu neprojevil žádné snížení výkonu.

Podle zástupců Rimacu, který si odváží další pomyslný pohár, vůz ještě neřekl poslední slovo. Prý si dá brzy další kolo.

Technické parametry Rimac Nevera

Kompletní specifikace
Konstrukcekupé, 4 745 × 1 986 × 1 240 mm, 2 300 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon1 407 kW, 1 914 koní, točivý moment: 2 340 Nm
Baterie120 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 500 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 30 kWh / 100 km, dojezd: 490 km
Cena od50 800 000 Kč
Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Takovéhle snažení nechápu, ukazování pindíků na pískovišti....
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Na tom je nejzajímavější ta informace, že se auto neutavilo a nebyl snížen výkon i po mnoha pokusech... Museli mít taky pořád baterie na 100% jako Tesla aby to mohlo podávat špičkový výkon?
MrSmokea3
MrSmokea3
120kw/h : 1200kw 6min, a kdyz to ma 1400kw, tak maximalne 5min na plnej? Jeste to nemaj doreseny

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze